Pomalu pečený bůček s celerovohruškovou kaší

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1,5 kg vepřového bůčku kůže naříznutá do mřížky
3 snítky rozmarýnu lístky odrhnuté
2 lžičky hrubé mořské soli
1 lžička drceného barevného pepře
na kaši:
750 g celeru
1 velká brambora
2 zralé hrušky
3 lžíce smetany ke šlehání
1 lžíce másla
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Maso důkladně sušte papírovými uterkami, rozmarýn, sůl a pepř vetřete do bůčku, především do zářezů v kůži. Maso posaďte do pekáče, nejlépe na mřížku nad pekáčkem a pečte 30 minut v troubě rozehřáté na 220, horkovzdušné 200 stupňů. Pak teplotu snižte na 170 (150) stupňů a pečte další zhruba 1,5 hodiny. Potom teplotu opět zvyšte a pečte dalších dvacet minut dokřupava. Takto je to napsáno v receptu. Já, protože peču maso v kuchyňském sporáku na dřevo (nemá konkurenci) jsem pekla asi dvě a půl hodiny přikryté,rozdělené na menší kusy, pak asi půl hodiny odkryté.

  2. Celer a brambor rozkrájené na malé kostičky uvařte v osolené vodě skoro doměkka, přisypte pokrájené hrušky a dovařte. Důkladně zceďte, rozšťouchejte dohladka (ideální je lis na brambory), zašlehejte smetanu a máslo. Nesnažte se nahradit mlékem, kaše by byla vodová. A opravdu jen tři lžíce smetany! Osolte a chcete-li opepřete.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!