Polévka z bílých fazolí

Recepty, Polévky

Suroviny

1 balíček velkých bílých fazolí
4 červené střední cibule
1 velká hrst petrželové natě
1 vrchovatá lžíce petrželky kadeřavé
1 vrchovatá lžíce libečku
2 střední mrkve
3 řapíky celeru
1 špičatá červená paprika
6 stroužků česneku
3 kostičky zeleninového bujonu (bez fujtablátů)
3 lžíce oleje
1 cm plátek másla
parmezán(užívám obyčejný od Vian, není tak drahý)
pepř
sůl
5 ks bobkových listů

Postup přípravy receptu

  1. Den předem si namočím fazole. Druhý den uvaříme do měkka.

  2. V hrnci nahřeji olej, v něm rozpustím máslo, přihodím červené cibule na drobno pokrájené a orestuji do sklovata.

  3. Přihodím usekaný česnek. Nakonec vsypu usekané petržele s libečkem, mrkve a papriku na drobné kostičky, řapíky na půl cm proužky. Vše krátce orestuji.

  4. Z uvařených fazolí si jednu třetinu s trochou vody dám stranou do nádoby, ve které je rozmixuji do hladkého pyré.

  5. Zbytek fazolí vleju s vodou k orestované zelenině, doleju do cca 3 litrů, přihodím bujonky, opepřím, osolím a nechám chvilku provařit. (aby zeleninka zůstala lehce křupavá)

  6. Nakonec vmíchám fazolové pyré na jemné zahuštění a dobře rozmíchám.

  7. Natrouhám si 5 PL lžic parmezánu a vmíchám do polévky. Dochutím solí dle vlastní chuti a servírujeme.

  8. Na miskách ještě posypeme strouhaným parmezánem na ozdobu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!