Polévka z bílých fazolí
Recepty, PolévkySuroviny
- 1 balíček velkých bílých fazolí
- 4 červené střední cibule
- 1 velká hrst petrželové natě
- 1 vrchovatá lžíce petrželky kadeřavé
- 1 vrchovatá lžíce libečku
- 2 střední mrkve
- 3 řapíky celeru
- 1 špičatá červená paprika
- 6 stroužků česneku
- 3 kostičky zeleninového bujonu (bez fujtablátů)
- 3 lžíce oleje
- 1 cm plátek másla
- parmezán(užívám obyčejný od Vian, není tak drahý)
- pepř
- sůl
- 5 ks bobkových listů
Postup Polévka z bílých fazolí
Postup přípravy receptu
-
Den předem si namočím fazole. Druhý den uvaříme do měkka.
V hrnci nahřeji olej, v něm rozpustím máslo, přihodím červené cibule na drobno pokrájené a orestuji do sklovata.
Přihodím usekaný česnek. Nakonec vsypu usekané petržele s libečkem, mrkve a papriku na drobné kostičky, řapíky na půl cm proužky. Vše krátce orestuji.
Z uvařených fazolí si jednu třetinu s trochou vody dám stranou do nádoby, ve které je rozmixuji do hladkého pyré.
Zbytek fazolí vleju s vodou k orestované zelenině, doleju do cca 3 litrů, přihodím bujonky, opepřím, osolím a nechám chvilku provařit. (aby zeleninka zůstala lehce křupavá)
Nakonec vmíchám fazolové pyré na jemné zahuštění a dobře rozmíchám.
Natrouhám si 5 PL lžic parmezánu a vmíchám do polévky. Dochutím solí dle vlastní chuti a servírujeme.
Na miskách ještě posypeme strouhaným parmezánem na ozdobu.