Polenta zapečená s houbami

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

hrst sušených (či čerstvých) hub
velká cibule
lžíce sádla + trošku na vymazání zapékací mísy (případně máslo)
polenta (instantní) asi hrnek
voda
sůl
bylinky

Postup přípravy receptu

  1. Nejlépe den předem (popř. alespoň 2 hodiny) si namočíme sušené houby.

  2. Oloupeme a nakrájíme si cibuli na malé kousky, opečeme ji na pánvi na trošce sádla. Jakmile se začne barvit do hněda, přidáme houby - vodu z nich necháme na polentu. Chvíli smažíme, než cibule zhnědne, odstavíme z plotny.

  3. K vodě z hub v případě potřeby přidáme ještě další vodu, vmícháme polentu, sůl, bylinky dle chuti a vaříme do zhoustnutí (nebo příprava dle návodu na polentě). Necháme odstát.

  4. Zapékací mísu vytřeme troškou sádla. Smícháme polentu se směsí cibule a hub. Směs vylijeme do zapékací mísy a pečeme dle trouby okolo půl hodiny. Výsledek je křupavý povrch a vláčná kaše. Lze samozřejmě konzumovat i vzniklou kaši bez zapečení, jen doporučuji déle osmažit houby. Jídlo jsem podávala s kysaným zelím, protože ho s manželem máme rádi. Určitě bude vhodná čerstvá zelenina, popř. nějaký kompot.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!