Pohankové sušenky bez lepku, mléka a vajec
Recepty, Dietní receptySuroviny
- 1 hrnek pohankových vloček
- 1 hrnek bezlepkové mouky (univerzální směsi nebo pohankové)
- 1/2 hrnku cukru moučka
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 1/3 hrnku oleje
- 1/2 hrnku voda dle potřeby
- Na ochucení:
- sekané ořechy
- kokos
- rozinky
- brusinky
- čokoláda na vaření
- skořice
- kakao
Postup Pohankové sušenky bez lepku, mléka a vajec
Postup přípravy receptu
-
Do misky nasypeme pohankové vločky, mouku, cukr, prášek do pečiva a zvolené suroviny na ochucení. Přidáme olej a trochu vody a rukama vypracujeme pevné, minimálně se rozpadající těsto. Je-li směs stále sypká, přidáváme postupně vodu, až než docílíme požadované konzistence.
Z hmoty tvarujeme rukou kuličky. Ty položíme na plech vyložený pečicím papírem a trochu přimáčkneme tak, aby vznikly vyšší placičky. Při tvoření kuliček si můžeme namáčet ruce ve vodě nebo místo kuliček tvarovat vajíčka (nočky) pomocí dvou lžiček.
Pečeme při 180°C asi 15 minut (doba pečení je individuální, záleží na každé troubě). Na fotografiích jsou kombinace kakao + ořechy a skořice + kokos.