Plnený slaný koláč
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Na cesto:
- 500 g hladká mouka
- 22 g čerstvé droždí
- 250 ml voda
- 6 PL oleje
- 3 CL oleje
- 1 CL cukr
- 1 CL sol
- 1 male vajičko na potření
- Na nápln:
- 3 jarní cibulky i s natí
- 100 g oravska slanina
- 4 velke stroužky česneku
- 1/2 cervena cibule
- par nakladanych susenych rajčat
- čerstvý tymian
- čerstvý rozmarýn
- cherry rajčátka
Postup Plnený slaný koláč
Postup přípravy receptu
-
Ja som na vymiesenie cesta pouzila pekaren. Klasickym sposobom som na dno dala vodu a olej, nasypala muku a do rohu zazhrabala lyzicku soli. Po povrchu som rozdrobila cerstve drozdie a posypala cukrom. Zapneme program cesto. Po chvili skontrolujeme ci nie je potrebne doliat trosku vody, alebo naopak prisypat muku. Ja som nemusela z tohto urobit nic.
Pokial budeme robit cesto rucne, tak najprv rozmiesame v troske teplej vody drozdie a nechame ho rozpustit, Zamiesame cukor a lyzicku muky. Nechame narast kvasok.
Z kvasku, vody, muky a trosku soli vypracujeme makke nelepive cesto. Prikryjeme misu utierkou a nechame ho vykysnut.
Po vykysnuti cesto rozdelime na 4 rovnako velke casti a tie rozvalkame do kruhu. Boli velke, povedzme ako plytky tanier.
Kruhy ukladame na seba a zakazdym ich potrieme lyzickou oleja. Navrchnejsi kruh uz nepotierame.
Cesto nechame takto odpocinut 15 minut a potom ho rozvalkame do obdlznika, tak aby bolo vysoke okolo centimetra, mozno trosku menej.
Znovu nechame odpocivat a medzitym si nacistime cibulu na drobne kocky, jarnu cibulku s vnatou naplatkujeme a tiez naplatkujeme cesnak.
Slanina a paradajky na male kusocky.
Po ceste rozlozime napln, z tymianovych vetviciek obtrhame drobne listocky a ihlicky rozmarinu nasekame na drobno. Bylinkami posypeme napln. Napln si mozete pochopitelne urobit podla svojich chuti.
Cesto zrolujeme a prelozime na plech vystlaty papierom na pecenie, tak, aby spoj bol na vrchu.
Vezmeme si ostry, spicaty noz a urobime do rolady zarez tak, aby sme nedorezali uplne na spodok rolady a tiez nedorezeme az do krajov. Este kym sa rolada roztvori, tak ju vytvarujeme do obrateneho pismena *S*.
Male vajicko, alebo pol velkeho, rozslahame s trochou vody a potrieme nim chlieb.
Nakoniec posypeme roladu este bylinkami, ak Vam nejake ostali a poukladame do zarezov malicke ceresnove paradajky.
Dame piect do vyhriatej rury na 185 stupnov a moja elektricka rura, chlieb upiekla za pol hodinu. Nechame chlieb vychladnut, odstranim stonky z byliniek a ….nakrojime……