Plněný slaný dort

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

200 ml piva
80 ml vody
1-2 lžičky cukru
15 g droždí
60 g změklého sádla
2 rovné lžičky soli
150 g celozrnné pšeničné mouky jemné
370 g hladké mouky
- dá se použít jakékoliv vyzkoušené slané kynuté těsto:
Náplň:
70 g strouhaného sýra
cibule
asi 200-300 g ochuceného mletého masa
stroužek česneku
sůl
pepř
3-4 lžíce sterilovaných rajčat
na potření:
vejce
na ozdobu:
dýňové semínko
slunečnicová semínka

Postup přípravy receptu

  1. Z trochy vody, mouky, cukru a všeho droždí (vše z odvážených surovin) umícháme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout. Pak přidáme zbytek surovin, vypracujeme těsto a necháme ho kynout.

  2. Připravíme si náplň. Na kapce oleje zpěníme nakrájenou cibuli, na ní osmahneme osolené a opepřené maso. Přidáme rajčata, sýr i česnek a necháme prochladnout. Náplň by neměla být tekutá.

  3. Vykynuté těsto na dort rozdělíme na poloviny, kousek na ozdoby také dáme bokem.

  4. Oba velké kusy vyválíme, jeden dáme na dno vymazané rozpínací dortové formy a potřeme ho náplní.

  5. Na ni opatrně položíme druhý vyválený plát, celý dort ozdobíme proužky těsta a necháme vykynout.

  6. Vykynutý potřeme vejcem, ozdobíme semínky a dáme upéct do vyhřáté trouby (200°C/asi 10min, pak 170-180°C/30min).

  7. Náplň může být také libovolná - vaše oblíbená, vyzkoušená. Jen by měla být spíš maličko sušší, aby nebylo spodní patro tohoto dortu rozmočené.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!