Plněný slaný dort
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 200 ml piva
- 80 ml vody
- 1-2 lžičky cukru
- 15 g droždí
- 60 g změklého sádla
- 2 rovné lžičky soli
- 150 g celozrnné pšeničné mouky jemné
- 370 g hladké mouky
- - dá se použít jakékoliv vyzkoušené slané kynuté těsto:
- Náplň:
- 70 g strouhaného sýra
- cibule
- asi 200-300 g ochuceného mletého masa
- stroužek česneku
- sůl
- pepř
- 3-4 lžíce sterilovaných rajčat
- na potření:
- vejce
- na ozdobu:
- dýňové semínko
- slunečnicová semínka
Postup Plněný slaný dort
Postup přípravy receptu
-
Z trochy vody, mouky, cukru a všeho droždí (vše z odvážených surovin) umícháme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout. Pak přidáme zbytek surovin, vypracujeme těsto a necháme ho kynout.
Připravíme si náplň. Na kapce oleje zpěníme nakrájenou cibuli, na ní osmahneme osolené a opepřené maso. Přidáme rajčata, sýr i česnek a necháme prochladnout. Náplň by neměla být tekutá.
Vykynuté těsto na dort rozdělíme na poloviny, kousek na ozdoby také dáme bokem.
Oba velké kusy vyválíme, jeden dáme na dno vymazané rozpínací dortové formy a potřeme ho náplní.
Na ni opatrně položíme druhý vyválený plát, celý dort ozdobíme proužky těsta a necháme vykynout.
Vykynutý potřeme vejcem, ozdobíme semínky a dáme upéct do vyhřáté trouby (200°C/asi 10min, pak 170-180°C/30min).
Náplň může být také libovolná - vaše oblíbená, vyzkoušená. Jen by měla být spíš maličko sušší, aby nebylo spodní patro tohoto dortu rozmočené.