Dort ZOO pro Honzíka

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
6 ks vajec 
1 lžička kypřícího prášku 
100 ml oleje 
300 g polohrubé mouky 
300 g cukru krupice
Náplň:
višňový džem
krém z mascarpone
máslový krém
Mléčný marcipán
namleté ořechy
kakao
čokoláda na vaření
Cukrové figurky
páratka

Postup přípravy receptu

  1. Oddělíme žloutky od bílků.

  2. Ve větší míse elektrickým šlehačem ušleháme bílky na tuhý sníh. Postupně zašleháváme cukr a žloutky, přidáme olej a mouku s kypřícím práškem. Piškotové těsto opatrně promícháme a nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy 28 cm.

  3. Piškot pečeme na 170 °C asi 45 minut.

  4. Po upečení vyndáme piškotový korpus z trouby a necháme na mřížce vychladnout.

  5. Druhý den korpus rozříznu na 3 díly a potřu první díl višňovou marmeládou, na něj položím druhý díl, ten potřu krémem z mascarpone a položím třetí díl.

  6. Celý třetí díl potřu máslovým krémem, protože na něj budu pokládat malý dort s mléčným marcipánem. (Na krému z mascarpone by se mohl ten maripán rozmočit.)

  7. Krém z mascarpone: Vyšlehám 1 šlehačku s 500 g mascarpone s 2 sáčky ztužovače na šlehačku a s cca 70 g moučkového cukru. Nakonec vmíchám 1 PL holandského kakaa.

  8. Máslový krém: 1,2 dl mléka spolu s 2 lžícemi solamylu s 1 žloutkem, 4 lžícemi cukru, 1 lžicí rumu umícháme na sporáku v hustší kaši, kterou necháme vychladnout a pak vyšleháme spolu s 10 dkg měkkého másla na krém.

  9. Mléčný falešný marcipán: 200 g sušeného polotučného mléka, 200 g moučkového cukru, 3 lžíce kukuřičného sirupu (nebo med), 2 lžičky oleje, mandlová tresť a voda.

  10. Marcipán barvím gel. potr. barvami a kakaem. K dotvoření pak používám rozpuštěnou čokoládu, namleté ořechy.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!