Plněné olihně (kalamáry) s rajčatovou omáčkou

Recepty, Mořské plody

Suroviny

2 očištěné kalamáry (olihně čištění viz. odkaz v poznámce)
Na náplň:
nakrájená chapadla z olihní
1/2 cibule
2 stroužky česneku
4 filety ančoviček
1 polévková lžíce piniových jader
čerstvá petrželka
cca 5 polévkových lžic strouhanky
cca 3 polévkové lžíce nastrouhaného parmazánu
olivový olej
sůl
Na omáčku:
1/2 cibule
2 stroužky česneku
4 větší rajčata nebo drcená z plechovky
sušená bazalka
olivový olej
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve připravíme náplň do olihní.

  2. Na oleji zesklovatíme najmeno nakrájenou cibuli, přidáme posekaná chapadla, pinie, posekané ančovičky a orestujeme.

  3. Odstavíme a přisypeme strouhanku, posekanou petrželku a parmazán.

  4. Důkladně promícháme, zvlhčíme ještě trochou olivového oleje a naplníme směsí olihně.

  5. Otvor sepneme jehlou.

  6. Na omáčku zesklovatíme na olivovém oleji cibuli, česnek a vhodíme pokrájená rajčata.

  7. Osolíme a necháme změknout. Můžeme trochu podlít vodou.

  8. Okořeníme sušenou bazalkou a vše rozmixujeme.

  9. Dochutíme.

  10. Naplněné olihně opečeme velmi zprudka ze všech stran na pánvi s olivovým olejem. Nesmíme je opékat dlouho nebo nám zgumovatí. Z každé strany tak minutu a půl.

  11. Podáváme s omáčkou a zeleninovým salátem nebo opečenou česnekovou bagetkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!