Plněné olihně (kalamáry) s rajčatovou omáčkou
Recepty, Mořské plodySuroviny
- 2 očištěné kalamáry (olihně čištění viz. odkaz v poznámce)
- Na náplň:
- nakrájená chapadla z olihní
- 1/2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 4 filety ančoviček
- 1 polévková lžíce piniových jader
- čerstvá petrželka
- cca 5 polévkových lžic strouhanky
- cca 3 polévkové lžíce nastrouhaného parmazánu
- olivový olej
- sůl
- Na omáčku:
- 1/2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 4 větší rajčata nebo drcená z plechovky
- sušená bazalka
- olivový olej
- sůl
Postup Plněné olihně (kalamáry) s rajčatovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Nejprve připravíme náplň do olihní.
Na oleji zesklovatíme najmeno nakrájenou cibuli, přidáme posekaná chapadla, pinie, posekané ančovičky a orestujeme.
Odstavíme a přisypeme strouhanku, posekanou petrželku a parmazán.
Důkladně promícháme, zvlhčíme ještě trochou olivového oleje a naplníme směsí olihně.
Otvor sepneme jehlou.
Na omáčku zesklovatíme na olivovém oleji cibuli, česnek a vhodíme pokrájená rajčata.
Osolíme a necháme změknout. Můžeme trochu podlít vodou.
Okořeníme sušenou bazalkou a vše rozmixujeme.
Dochutíme.
Naplněné olihně opečeme velmi zprudka ze všech stran na pánvi s olivovým olejem. Nesmíme je opékat dlouho nebo nám zgumovatí. Z každé strany tak minutu a půl.
Podáváme s omáčkou a zeleninovým salátem nebo opečenou česnekovou bagetkou.