Plněná sekaná roláda s bramborovým salátem
Recepty, Mleté masoSuroviny
- Na roládu:
- 800 g míchaného mletého masa
- 2 starší housky
- 150 ml mléka
- 2 vejce
- 2 lžičky soli
- 1 lžička drceného kmínu
- 2 špetky pepře
- 1 čerstvá bazalka
- 4 stroužky česneku
- 1 hrst strouhanky
- Na náplň:
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 10 křepelčích vajec
- 1 červená paprika
- 2 nakládané okurky
- Bramborový salát:
- 2 kg brambor
- 2 mrkve
- 150 g hrášku
- 350 g okurek v sladkokyselém nálevu
- 6 vajec
- 1 velký jogurt
- 1 majolka
- pepř
- sůl
- 1 lžíce hořčice
Postup Plněná sekaná roláda s bramborovým salátem
Postup přípravy receptu
-
Sekaná: Nejdřív připravte křepelčí vajíčka. Dejte je do studené vody, přiveďte k varu a vařte čtyři minuty. Poté prudce ochlaďte a hned oloupejte – mají pevnou skořápku a tuhou blánu pod ní a jenom takhle je oloupete beze ztrát. Omyjte červenou papriku a nakrájejte ji na dlouhé tenké proužky.
Nakrájejte starší housky na kostičky a navlhčete je mlékem. Do velké mísy dejte mleté maso, řádně ho osolte a přidejte všechno koření. Vyhrňte si rukávy, ruce opláchněte v ledové vodě a maso pořádně propracujte. Vyždímejte namočené pečivo a spolu s vejci a prolisovaným česnekem je přidejte k masu.
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Připravte arch papíru na pečení a potřete ho olejem. Masovou směs dejte na papír a rukama vytvořte pravidelný obdélník vysoký asi jeden centimetr.
Plát masového těsta potřete hořčicí, asi pět centimetrů od delšího kraje, který je blíž u vás, vyskládejte vejce jedno za druhé po celé délce budoucí rolády. Vejce podepřete proužky červené papriky a okurky.
Pomocí papíru na pečení smotejte roládu. Prvním záhybem překryjte řadu vajec a papriky a dál motejte až ke konci. Pořádně utahujte. Přesuňte roládu na pekáč spojem dolů. Podlijte šišku 2-3 dl vody podle velikosti pekáče, zakryjte a dejte péct do předehřáté trouby.
Pečte zakryté přibližně 45 minut, poté odkryjte, sekanou přelijte výpekem a dopečte asi 15 minut do barvy.
Bramborový salát: Uvaříme brambory ve slupce, necháme je vychladnout a oloupané je nakrájíme na drobné kostičky do větší mísy. Dále uvaříme mrkev do poloměkka, vajíčka na tvrdo, na drobno nakrájíme a i s hráškem dáme do mísy. Okurky nakrájíme nadrobno a nálev necháme zatím stranou.
Dochutíme solí a pepřem, vše promícháme a přidáme majolku, jogurt a 1-2 lžíce polotučné hořčice podle chuti. Na závěr lák z okurek (1-2 dl), postupně rozlíváme do mísy a vše důkladně promícháme.
Ideální je nechat odležet salát v míse den v lednici, aby se pěkně uležel, druhý den ochutnat a když tak ještě dochutit solí a pepřem.