Pivní štrúdl s pivní glazurou
Recepty, MoučníkySuroviny
- 300 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 150 g ztuženého tuku
- 1/4 l tmavého piva
- náplň:
- rozpuštěný plátek másla na potření
- 6-8 jablek
- cukr moučka
- vanilka
- skořice
- ořechy
- na másle osmažená strouhanka
- rozinky namočené v pivu(asi 1 dl)
- 1 vejce na potření
- glazura:
- pivo(které zbylo po namočení rozinek)
- 1 lžička medu
- plátek másla
Postup Pivní štrúdl s pivní glazurou
Postup přípravy receptu
-
Mouku prosijeme, tuk nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme pivo a sůl a zpracujeme v bochánek. Ten necháme opočinout 20 minut pod nahřátým kastrůlkem.
Bochánek rozdělíme na 2 díly, každý vyválíme na tenkou placku.
Placku pomašlujeme rozpuštěným máslem, posypeme strouhankou, poklademe plátky jablek, posypeme cukrem, skořicí, vanilkou a ořechy.
Přidáme vymačkané rozinky, stočíme do závinu, potřeme rozkvedlaným vajíčkem a pečeme do růžova asi 45 minut.
Horký závin potřeme glazurou(vše provaříme na kamnech asi 10 minut, až se část vody odpaří a glazura mírně zhoustne).
Když se glazura vpije a udělá voňavý lesklý nátěr, pocukrujeme cukrem moučkou.