Pistáciový dortík s čokoládovou pěnou

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
2 bílky
15 g cukru krupice
60 g mletých pistácií
45 g cukru moučka
15 g hladké mouky nebo bezlepková verze - rýžová mouka
Čokoládová pěna:
2 plátky želatiny Dr. Oetker
2 žloutky
50 g mléka
40 g cukru krupice
120 g čokolády hořké
180 g smetany ke šlehání
Pistáciová pěna:
1 pistáciový pudinkový prášek Dr. Oetker
500 ml plnotučného mléka
6-8 lžiček třtinového cukru - podle chuti
250 ml smetany ke šlehání
1 želatinový ztužovač Dr. Oetker za studena

Postup přípravy receptu

  1. Dortová forma kulatá 18cm - nejlépe nastavitelná nebo otvírací. Lze i s klasickou formou, jen budou pěny vrstveny na sebe. Ve výsledku budou vidět vrstvy z boku, je to jednodušší a rychlejší a na chuť to nemá žádný vliv.

  2. Formu vyložíme pečícím papírem. Bílky ušleháme s cukrem krupice do tuhého sněhu. Ostatní suroviny smícháme a po částech zašleháváme do sněhu. Dáme do formy a pečeme na 170 stupňů zhruba 15 minut. Upečené vyklopíme z formy a necháme vychladnout.

  3. Formu vyložíme potravinářskou folií a vložíme zpět korpus nebo upneme do nastavitelné formy. Připravíme si čokoládovou pěnu. Vyšleháme šlehačku a odložíme do lednice. Plátky želatiny namočíme do studené vody. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni.

  4. Mléko a cukr přivedeme k varu. Žloutky rozšleháme metličkou a přilijeme trochu horkého mléka. Rozšleháme a vlijeme ke zbytku mléka. Pomalu a za stálého míchání metličkou přivedeme k varu, ale už nevaříme!

  5. Odstavíme a vlijeme rozpuštěnou čokoládu a přidáme vyždímanou nabobtnanou želatinu a vymícháme do hladka. Do vlahého vmícháme připravenou ušlehanou šlehačku a nalijeme na korpus.Dáme do lednice minimálně na 5 hodin.

  6. Na pistáciovou pěnu si uvaříme pudink s cukrem podle návodu. Necháme vychladnou ve vodní lázni za stálého míchání, aby se nám neudělal škraloup. Vyšleháme si šlehačku a zašleháme do studeného pudinku. Připravíme si želatinový ztužovač podle návodu. Tj. ve 100ml vlažné vody šleháme metličkou 30sec. ztužovač. Pak přidáme lžíci směsi a prošleháme, přidáme další lžíci a prošleháme...potom směs se ztužovačem zašleháme rychle do zbývající směsi.

  7. Takto připravenou směs nalijeme buď přímo do formy, kde už je vrstva čoko pěny. Pokud chceme mít ovšem i okraje z této pěny, je třeba upínací formu mírně zvětšit, vyložit folií a teprve potom zalít pistáciovou pěnou, aby nám udělala okraje.

  8. Posypeme sekanými pistáciemi a dáme do druhého dne do lednice. Vyjmeme z formy a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!