Perník na chaloupky - výborný

Recepty, Moučníky

Suroviny

1 kg hladké mouky nebo žitné mouky
35 dkg cukru
25 dkg medu
4 celá vejce
1 žloutek
2 dkg jedlé sody
1 lžíce meruňkové marmelády
1 lžička skořice
1 lžíce mletého anýzu
na hrot nože hřebíčku
nové koření mleté

Postup přípravy receptu

  1. Med, vejce, cukr ušleháme do pěny.

  2. Na vál si připravíme mouku s kořením a jedlou sodou a meruňkovou marmeládou. Přidáme ušlehanou hmotu a vše dobře zpracujeme na tuhé těsto. Toto těsto je výborné a v chladné místnosti nebo v lednici zabalené v mikrotenu nám vydrží i půl roku.

  3. Připravíme šablonu na chaloupku: (chaloupka je menší, velmi vhodná jako dárek k Mikuláši apod.) Nejprve připravíme spodek, na kterém chaloupka bude stát - čtverec 15x15 cm. Dále vykrojíme dvě stěny podélné 8,5x5 cm.

  4. Dva štíty: šířka 5 cm, výška 5cm a dále se zužuje do štítu asi 3 cm. Viz nákres. Nakonec vykrojíme obě střechy 13x8 cm.

  5. Tvary položíme na plech, potřeme je vodou mírně obarvenou hnědým bretonem, to proto, aby perník byl celý pěkně hnědý a ne místy světlý.

  6. Pečeme v prudké troubě. Po upečení ihned potíráme rozšlehaným vejcem.

  7. Po vychladnutí zdobíme obě podélné strany a štíty a necháme zaschnout.

  8. Potom štíty a podélné stěny k sobě přilepíme tuhým bílkem umíchaným s cukrem.

  9. Po zaschnutí položíme na chaloupku střechu. Rovněž obě půlky slepíme tuhým sněhem a ještě připevníme párátky, než střecha zaschne. Potom je můžeme odstranit.

  10. Střechu zdobíme až po zaschnutí, buď ji celou potřeme řidší bílkovou polevou a můžeme ještě posypat kokosem - chaloupka je jako zasněžená a nebo naznačíme pomocí kornoutu střešní tašky. Z tohoto perníku lze vykrajovat různé tvary motýlů, Mikulášů, čertíků. Perník se vůbec neroztéká, pěkně drží tvar a navíc je velmi chutný.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!