Perník na chaloupky - výborný
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1 kg hladké mouky nebo žitné mouky
- 35 dkg cukru
- 25 dkg medu
- 4 celá vejce
- 1 žloutek
- 2 dkg jedlé sody
- 1 lžíce meruňkové marmelády
- 1 lžička skořice
- 1 lžíce mletého anýzu
- na hrot nože hřebíčku
- nové koření mleté
Postup Perník na chaloupky - výborný
Postup přípravy receptu
-
Med, vejce, cukr ušleháme do pěny.
Na vál si připravíme mouku s kořením a jedlou sodou a meruňkovou marmeládou. Přidáme ušlehanou hmotu a vše dobře zpracujeme na tuhé těsto. Toto těsto je výborné a v chladné místnosti nebo v lednici zabalené v mikrotenu nám vydrží i půl roku.
Připravíme šablonu na chaloupku: (chaloupka je menší, velmi vhodná jako dárek k Mikuláši apod.) Nejprve připravíme spodek, na kterém chaloupka bude stát - čtverec 15x15 cm. Dále vykrojíme dvě stěny podélné 8,5x5 cm.
Dva štíty: šířka 5 cm, výška 5cm a dále se zužuje do štítu asi 3 cm. Viz nákres. Nakonec vykrojíme obě střechy 13x8 cm.
Tvary položíme na plech, potřeme je vodou mírně obarvenou hnědým bretonem, to proto, aby perník byl celý pěkně hnědý a ne místy světlý.
Pečeme v prudké troubě. Po upečení ihned potíráme rozšlehaným vejcem.
Po vychladnutí zdobíme obě podélné strany a štíty a necháme zaschnout.
Potom štíty a podélné stěny k sobě přilepíme tuhým bílkem umíchaným s cukrem.
Po zaschnutí položíme na chaloupku střechu. Rovněž obě půlky slepíme tuhým sněhem a ještě připevníme párátky, než střecha zaschne. Potom je můžeme odstranit.
Střechu zdobíme až po zaschnutí, buď ji celou potřeme řidší bílkovou polevou a můžeme ještě posypat kokosem - chaloupka je jako zasněžená a nebo naznačíme pomocí kornoutu střešní tašky. Z tohoto perníku lze vykrajovat různé tvary motýlů, Mikulášů, čertíků. Perník se vůbec neroztéká, pěkně drží tvar a navíc je velmi chutný.