Pistáciová kuřecí korma
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 115 g vyloupaných pistácií
- 200 ml vroucí vody
- dobrá špetka šafránu rozdrobená
- 2 lžíce horkého mléka
- 700 g vykoštěých kuřecích prsou nebo stehen nakrájených na 2,5 cm kostičky
- 1 lžička soli nebo dle chuti
- 1/2 lžičky pepře
- šťáva 1/2 citrónu
- 55 g ghee nebo nesoleného másla (viz mé recepty)
- 6 zelených kardamomů
- 1 velká cibule
- 2 lžičky česnekové pasty (viz mé recepty)
- 2 lžičky zázvorové pasty (viz mé recepty)
- 1 lžíce mletého koriandrového semínka
- 1/2 lžičky mletého chilli
- 280 g přírodního jogurtu rozšlehaného
- 150 ml smětany
- 2 lžíce růžové vody (viz poznámka)
- 6-8 bílých okvětních lísků růže, omyté, na ozdobu
- uvařená basmati rýže
- citronové měsíčky na servírování
Postup Pistáciová kuřecí korma
Postup přípravy receptu
-
Pistáciové oříšky dejte do žáruvzdorné misky s vroucí vodou, namočte na 20 minut. Mezitím namočte šafrán do horkého mléka.
Dejte kuře do nemetalové mísy a přidejte sůl, pepř a citronovou šťávu. Tuto směs vetřete do kuřete, zakryjte a nechte 30 minut marinovat v lednici.
Na mírném ohni rozehřejte středně velký hrnec s těžkým dnem, poté přidejte ghee. Přidejte kardamomy, když zapraskají, přidejte cibuli a zvyšte hořák na střední žár. Vařte za stálého míchání 8-9 minut, dokud není cibule lehce nazlátlá.
Přidejte česnekové pyré a zázvorové pyré a vařte za stálého míchání další 2-3 minuty. Přidejte koriandr a mleté chilli a smažte za stálého míchání 30 sekund. Přidejte kuře, zvyšte žár na vyšší střední stupeň vařte za stálého míchání 5-6 minut, dokud kuře nezmění barvu.
Snižte žár na minimum a přidejte johurt a šafrán s mlékem. Přiveďte k varu, zaklopte a vařte 15 minut. Čas od času zamíchejte, aby se kuře nepřichytilo ke dnu hrnce.
Mezitím dejte pistáciové oříšky a jejich vodu do mixéru nebo robotu a rozmixujte na kaši. Přidejte ke kuřeti a přilejte smetanu. Zaklopte a duste za stálého míchání dalších 15-20 minut. Vmíchejte růžovou vodu a sundejte z hořáku. Ozdobte růžovými okvětními lístky a okamžitě podávejte s vařenou rýží typu Basmati a citronovými měsíčky.