Pissaladière - slaný cibulový koláč s ančovičkami a olivami
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 200 ml mléka nebo vody
- 20 g droždí
- 1 rovná lžička soli
- 80 g rozpuštěného másla nebo oleje
- lžička medu nebo cukru do kvásku
- Náplň:
- 1 kg cibule
- 2 KL cukru
- sůl, pepř, tymián
- olej
- ančovičky - filety
- černé olivy
Postup Pissaladière - slaný cibulový koláč s ančovičkami a olivami
Postup přípravy receptu
-
Z trochy odvážené mouky, droždí, medu a vlažného mléka vytvoříme kvásek a necháme vzejít. Pak přidáme tuk, sůl a zbytek mouky a vymísíme hladké nelepivé těsto, které necháme vykynout.
Mezitím na oleji zvolna restujeme na půlkolečka nakrájené oloupané cibule dozlatova. Měly by zkaramelizovat, můžeme přidat trošku (2 kávové lžičky) cukru. Pak malinko osolíme, opepříme a poprášíme tymiánem. Necháme vychladnout.
Vykynuté těsto rozválíme, položíme na plech vyložený papírem na pečení, poklademe vrstvou cibule a ozdobíme do kříže kladenými ančovičkami. Do okýnek vložíme okapané olivy. Okraje potřeme olejem.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C.