Pissaladière - slaný cibulový koláč s ančovičkami a olivami

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Těsto:
500 g hladké mouky
200 ml mléka nebo vody
20 g droždí
1 rovná lžička soli
80 g rozpuštěného másla nebo oleje
lžička medu nebo cukru do kvásku
Náplň:
1 kg cibule
2 KL cukru
sůl, pepř, tymián
olej
ančovičky - filety
černé olivy

Postup přípravy receptu

  1. Z trochy odvážené mouky, droždí, medu a vlažného mléka vytvoříme kvásek a necháme vzejít. Pak přidáme tuk, sůl a zbytek mouky a vymísíme hladké nelepivé těsto, které necháme vykynout.

  2. Mezitím na oleji zvolna restujeme na půlkolečka nakrájené oloupané cibule dozlatova. Měly by zkaramelizovat, můžeme přidat trošku (2 kávové lžičky) cukru. Pak malinko osolíme, opepříme a poprášíme tymiánem. Necháme vychladnout.

  3. Vykynuté těsto rozválíme, položíme na plech vyložený papírem na pečení, poklademe vrstvou cibule a ozdobíme do kříže kladenými ančovičkami. Do okýnek vložíme okapané olivy. Okraje potřeme olejem.

  4. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!