Piškotové řezy s limetkovým jogurtem a mátou

Recepty, Moučníky

Suroviny

Piškot:
4 vejce
120 g krupicového cukru
3 lžíce oleje
100 ml mléka
180 g hladké mouky
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
Krém:
500 g hustého bílého jogurtu
šťáva ze 3 limetek
nastrouhaná kůra z 1 limetky
1 vrchovatá lžíce najemno nakrájené máty
3 lžíce moučkového cukru
200 ml smetany ke šlehání
1 sáček želatinového ztužovače (za studena)
Na ozdobení:
hrst nadrobno nasekaných blanšírovaných pistácií
limetky
příp. máta

Postup přípravy receptu

  1. Hluboký plech vyložíme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 180°C.

  2. Vejce vyklepneme do mísy, přidáme cukr a společně vyšleháme do husté pěny. Přidáme olej, promícháme a opatrně vmícháme mouku. Poté zalijeme mlékem, promícháme a vlijeme do předem připraveného pekáčku. Vložíme do trouby a pečeme asi 20 minut dozlatova. Necháme vychladnout.

  3. Do mísy vymačkáme limetkovou šťávu. Pokud se vám tam připlete trochu dužiny, nebude to ničemu vadit. Přidáme nastrouhanou limetkovou kůru, moučkový cukr a jogurt. Mátu nakrájíme opravdu co nejjemněji a přidáme také do mísy. Metlou nebo stěrkou promícháme.

  4. Smetanu vyšleháme do tuha a opatrně vmícháme k jogurtu.

  5. Podle návodu na obalu připravíme želatinový ztužovač. Promíchaný s vodou ho smícháme s několika lžícemi krému a ihned přidáme ke zbytku krému. Svižně promícháme metlou.

  6. Promíchanou směs nalijeme na vychladlý korpus a necháme alespoň dvě hodiny v ledničce tuhnout.

  7. Dezert nakrájíme na kostky. Každou ozdobíme kouskem limetky, limetkovou kůrou a nadrcenými pistáciemi.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!