Vánoční sirup na grog i svařené víno
Recepty, NápojeSuroviny
- 500 g krupicového cukru
- 500 ml vody
- 3 kousky celé skořice
- 1 vanilkový lusk
- 3 kuličky nového koření
- 3 tobolky kardamomu
- 1 lžíce rozinek
- 1 lžíce kandované pomerančové kůry
- 1 bio citrón
Postup Vánoční sirup na grog i svařené víno
Postup přípravy receptu
-
Cukr nasypeme do hrnce se silným dnem a zahříváme. Stále mícháme, cukr se rozpustí a začne karamelizovat. Když karamel dostane barvu medu, opatrně jej zalijeme vodou.
Když se karamel ve vodě rozpustí, přihodíme všechno koření, pomerančovou kůru a rozinky. Z omytého bio citrónu oloupeme kůru a také ji přidáme do hrnce. Vše necháme 5 minut povařit. Pak hrnec odstavíme, přiklopíme pokličkou a necháme do druhého dne louhovat.
Druhý den sirup přecedíme a nalijeme do vhodných skleniček. Do skleniček přidáme na ozdobu i trochu koření, rozinek a kůry. Na přípravu svařeného vína ohřejeme těsně pod bod varu 200 ml vína a přidáme 1-2 lžíce sirupu. Sirup je také vhodný na dochucení grogu, čaje nebo punče.