Pho bo tai (Phở bò tái)

Recepty, Polévky

Suroviny

Na 3-4 l vývaru:
500 g hovězí oháňky nebo zadního hovězího
4 větší morkové kosti
4 celé badyány
3 kardamomy
svitek skořice (cca 4 cm)
1 velká cibule
80 g čerstvého zázvoru
1 chilli papričku
2 lžíce soli
Dále pak podle počtu porcí:
falešná svíčková
širší rýžové nudle namočené ve studené vodě
čerstvé mungo výhonky
jarní cibulky
čerstvý koriandr
vietnamská (thajská) bazalka
K dochucení do mističky:
rybí omáčka
limetka
chilli paprička nebo drcené chilli

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve k vývaru, ten je samozřejmě nejdůležitější na celé polévce. Každý ví, že čím déle se vývar připravuje, tím je lepší. Takže nespěchat, kdo má pomalý hrnec má vyhráno a ostatní ho nechají probublávat 8 hodin nebo celou noc na velmi mírném ohni.

  2. Maso a kosti omyjte studenou vodou a vložte do velkého hrnce. Nechte povařit, vodu s pěnou slijte, omyjte maso, kosti i hrnec a znovu přiveďte k varu a plamen stáhněte, aby voda jen probublávala. Případné nečistoty z povrchu opět seberte nebo proces s omytím ještě zopakujte.

  3. Oloupanou cibuli rozřízněte napůl, řeznou plouchou dejte na suchou pánev, přihoďte všechno celé koření a podélně rozpůlený, paličkou trochu naklepaný zázvor také. Opékejte pozvolna, až cibule i zázvor chytnou barvu a koření se krásně rozvoní. Všechno přidejte do vývaru spolu se solí.

  4. Když už je vývar hotový, přecedíme jej nejlépe přes plátýnko, maso použijeme buď do Phở bò chín nebo ho využijeme jinak. Pro servírování Phở bò tái vývar udržujeme v mírném varu.

  5. Nudle vyjmeme ze studené vody a na max. půl minutky je necháme v sítku povařit ve vroucí vodě. Necháme okapat a dáme do misky. Na ně na vemi tenké plátky nakrájené syrové hovězí maso, zasypeme spoustou na jemná kolečka nakrájené jarní cibulky, mungo výhonků a koriandru. A zalijeme vroucím vývarem.

  6. Vývar lijte od okraje, nikoliv shora, bylinky by vám ihned zavadly. Každý u stolu si pak dochutí podle sebe rybí omáčkou, limetkovou (citronovou šťávou) a chilli.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!