Perníčky podle Evičky
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1000 - 1100 g hladké mouky - podle kvality mouky
- 350 g cukr moučka
- 250 g medu na pečení (Kaufland)
- 125 g sádla (Lando - Kaufland)
- 1 sáček perníkové koření
- 5 vajec
- 3 kávové lžičky rovné jedlé sody
- 1/4 kávové lžičky nové koření mleté
- 1 kávová lžička rovná mleté skořice
- 1 vejce na potření
Postup Perníčky podle Evičky
Postup přípravy receptu
-
Do mísy prosejeme mouku a cukr, přidáme ostatní sypké suroviny a dobře promícháme. Přilijeme rozšlehaná vejce, med, nerozpuštěné sádlo a vypracujeme vláčné těsto, necháme do druhého dne odležet. Pokud se nám zdá, že je těsto řídké přidáme trochu mouky.
Na pomoučněném vále vyválíme na sílu asi 1/2 cm a vykrajujeme tvary. Ukládáme na plech s pečícím papírem, dáme do předehřáté trouby na 200°C a upečeme dočervena. Upečené potřeme rozšlehaným vajíčkem a necháme na rovné podložce vychladnout.
Druhý den zdobíme bílkovým sněhem nebo můžeme upéct kolečka, slepit švestkovými povidly, polít čokopolevou a posypat kokosem nebo praženými sekanými oříšky.
Na zdobení ušlehám 1 bílek + 150 - 180 g cukr moučka - podle velikosti bílku.