Pěnový dort (mousse) z mléčných karamel
Recepty, MoučníkySuroviny
- 180 g měkkých mléčných karamelek
- 4 plátky želatiny
- 150 ml smetany (na rozpuštění karamel)
- 2 bílky
- 250 ml smetany ke šlehání
- 60 g moučkového cukru
- Korpus: pro základ dortu:
- 3 vejce
- 55 g cukru krystal
- 40 g hl. mouky
- 25 g maizeny
Postup Pěnový dort (mousse) z mléčných karamel
Postup přípravy receptu
-
Plátkovou želatinu namočíme ve studené vodě a necháme nabobtnat. Smetanu a karamely za stálého míchání rozpustíme v kastrůlku. Po rozpuštění karamel sundáme z ohně.
Ze želatiny vymačkáme přebytečnou vodu a za stálého míchání vkládáme do smetany s rozpuštěnými karamelami jeden plátek želatiny po druhém. Necháme chladnout. Z poloviny cukru a bílků ušleháme sníh. Odložíme stranou.
S druhou polovinou cukru vyšleháme smetanu. Jemnými pohyby spojíme šlehačku se sněhem a pomalu přidáme vychladlou směs karamel a želatiny. Vše dobře a opatrně smícháme. Mousse nalijeme do formy, do které jsme si předem na dno položili piškot. Povrch uhladíme a dáme do lednice ztuhnout. Po ztuhnutí zdobíme podle fantazie.