Pečená treska na špenátovém hnízdě
Recepty, RybySuroviny
- 4 stroužky česneku (může být i medvědí česnek)
- 500 g listového špenátu
- 4 PL olivového oleje
- 150 ml smetany na vaření (12 %)
- sůl
- pepř
- 600 g tresky (výborný je úhoř na tento způsob)
- 1 větší cibule
- 100-150 g anglické slaniny
- 1 citrón na šťávu
Postup Pečená treska na špenátovém hnízdě
Postup přípravy receptu
-
Cibuli i česnek (medvědí česnek) oloupeme a nasekáme nadrobno.
Špenátové listy přebereme, očistíme, spaříme ve vroucí vodě a necháme okapat.
Na hlubší pánvi rozpálíme dvě lžíce olivového oleje a necháme na něm zesklovatět cibulku.
Přisypeme česnek a vše krátce orestujeme. Přidáme smetanu, ochutíme solí a pepřem a na mírném plameni vaříme, dokud smetana nezhoustne. Přidáme spařený špenát a odstavíme z plotýnky.
Rybu omyjeme, osušíme a nakrájíme na porce, které pak osolíme, pokapeme šťávou z citrónu a opepříme. V pánvi rozehřejeme olej s máslem a filety z tresky opečeme dozlatova.
Slaninu si nakrájíme na menší nudličky, dáme je na pánev a orestujeme jen tak bez tuku, až zesklovatí a hezky křupe. Na talíře rozdělíme špenát, přidáme opečenou tresku a posypeme slaninou a podáváme.