Pečená treska na špenátovém hnízdě

Recepty, Ryby

Suroviny

4 stroužky česneku (může být i medvědí česnek)
500 g listového špenátu
4 PL olivového oleje
150 ml smetany na vaření (12 %)
sůl
pepř
600 g tresky (výborný je úhoř na tento způsob)
1 větší cibule
100-150 g anglické slaniny
1 citrón na šťávu

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli i česnek (medvědí česnek) oloupeme a nasekáme nadrobno.

  2. Špenátové listy přebereme, očistíme, spaříme ve vroucí vodě a necháme okapat.

  3. Na hlubší pánvi rozpálíme dvě lžíce olivového oleje a necháme na něm zesklovatět cibulku.

  4. Přisypeme česnek a vše krátce orestujeme. Přidáme smetanu, ochutíme solí a pepřem a na mírném plameni vaříme, dokud smetana nezhoustne. Přidáme spařený špenát a odstavíme z plotýnky.

  5. Rybu omyjeme, osušíme a nakrájíme na porce, které pak osolíme, pokapeme šťávou z citrónu a opepříme. V pánvi rozehřejeme olej s máslem a filety z tresky opečeme dozlatova.

  6. Slaninu si nakrájíme na menší nudličky, dáme je na pánev a orestujeme jen tak bez tuku, až zesklovatí a hezky křupe. Na talíře rozdělíme špenát, přidáme opečenou tresku a posypeme slaninou a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!