Pečená sýrová roláda

Recepty, Sýry

Suroviny

Na pečený sýrový plát:
50 g másla
50 g hladké mouky
250 ml mléka (i trochu více)
150 g tvrdého sýru (nastrouhaného, lze gouda, eidam, ementál,...)
4 vejce (žloutky + sníh z bílků)
muškátový oříšek
pepř
sůl
+ 50 g blaťáckého zlata (na zapečení)
Na náplň třeba:
1 tvaroh (tučný)
2 lžíce smetany
červená paprika
žlutá paprika
pažitka
1-2 stroužky česneku
špetka červené papriky
sůl
Náplň si můžete zvolit libovolnou, kdo co rád.

Postup přípravy receptu

  1. Rozehřejeme máslo a za stálého míchání na něm opražíme mouku. Zalijeme mlékem a dobře rozmícháme, aby se nevytvořily hrudky.

  2. Do bešamelu vmícháme sýr a roztavíme. Vmícháme vejce a necháme malinko zchladnout, ale ne moc, aby nám to zase neztuhlo. Vmícháme sníh a hmotu rozprostřeme stejnoměrně na pečícím papírem vyložený plech. Pečeme 15-20 minut, až nám povrch zezlátne. Trochu se nám to nafoukne, ale po zchladnutí opět splaskne.

  3. Tvaroh se smetanou vyšleháme dohladka, přidáme na jemno nakrájené papriky, pažitku, utřený česnek a osolíme. Vzniklou nádivkou pomažeme zchladlý plát (nesmí být úplně studený), svineme do rolády a dáme posypaný sýrem zapéct pod rozpálený gril. Musí být předem rozpálený, aby se zapeklo pouze max. 2 minutky, jinak by se nám nádivka začala roztékat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!