Pečená sýrová roláda
Recepty, SýrySuroviny
- Na pečený sýrový plát:
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 250 ml mléka (i trochu více)
- 150 g tvrdého sýru (nastrouhaného, lze gouda, eidam, ementál,...)
- 4 vejce (žloutky + sníh z bílků)
- muškátový oříšek
- pepř
- sůl
- + 50 g blaťáckého zlata (na zapečení)
- Na náplň třeba:
- 1 tvaroh (tučný)
- 2 lžíce smetany
- červená paprika
- žlutá paprika
- pažitka
- 1-2 stroužky česneku
- špetka červené papriky
- sůl
- Náplň si můžete zvolit libovolnou, kdo co rád.
Postup Pečená sýrová roláda
Postup přípravy receptu
-
Rozehřejeme máslo a za stálého míchání na něm opražíme mouku. Zalijeme mlékem a dobře rozmícháme, aby se nevytvořily hrudky.
Do bešamelu vmícháme sýr a roztavíme. Vmícháme vejce a necháme malinko zchladnout, ale ne moc, aby nám to zase neztuhlo. Vmícháme sníh a hmotu rozprostřeme stejnoměrně na pečícím papírem vyložený plech. Pečeme 15-20 minut, až nám povrch zezlátne. Trochu se nám to nafoukne, ale po zchladnutí opět splaskne.
Tvaroh se smetanou vyšleháme dohladka, přidáme na jemno nakrájené papriky, pažitku, utřený česnek a osolíme. Vzniklou nádivkou pomažeme zchladlý plát (nesmí být úplně studený), svineme do rolády a dáme posypaný sýrem zapéct pod rozpálený gril. Musí být předem rozpálený, aby se zapeklo pouze max. 2 minutky, jinak by se nám nádivka začala roztékat.