Paštika se žampiony
Recepty, Studená kuchyněSuroviny
- 400 g mletého bůčku
- 300 g kuřecích jater
- menší žampiony
- plátky slaniny
- 1 vejce
- 50 g uzené slaniny
- 3 stroužky utřeného česneku
- malý panák koňaku
- sůl
- Domácí paštikové koření:
- 6 kuliček celého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 3 kuličky jalovce
- 2 hřebíčky
- 1 bobkový list
- špetka mletého tymiánu a zázvoru
Postup Paštika se žampiony
Postup přípravy receptu
-
Všechno koření dáme do hmoždíře, roztlučeme a přesijeme přes jemné sítko. Játra očistíme a rozmixujeme ponorným mixérem.
Přidáme na drobno nakrájenou slaninu, maso, vejce, koření a sůl. Nakonec koňak a koření podle chuti. Vše pořádně promícháme a dáme na nejméně dvě hodiny uležet.
Připravíme hranatou formu na chlebíček. Vysteleme ji namočeným pečícím papírem. Plátky slaniny uložíme do formy tak, aby nahoře trochu přečnívaly.
Do připravené formy uložíme masovou směs a vtlačíme do ní očištěné žampiony tak, aby byly zakryté. Směs lžíci stlačíme a uhladíme. Přikryjeme přehnutou slaninou.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 st. a vodní lázni - připravíme vyšší plech, položíme formu s paštikou a nalijeme vodu do poloviny výše formy.
Formu přikryjeme alobalem a pečeme pozvolna cca 70-80 minut. Hotovou paštiku necháme řádně vychladnout.