Paštika
Recepty, Pokrmy z vnitřnostíSuroviny
- 500 g mletého vepřového bůčku - (raději umlít sami kupované mleté obsahuje i kůže a chrupavky a pak je paštika moc tuhá)
- 250 g kuřecích jater
- 50 g uzeného špeku
- asi 150 g anglické slaniny na tenké plátky
- Dochucení:
- 12 kuliček jalovce
- čerstvě mletý pepř
- trochu čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
- sůl
- tymián
- asi 4 lžíce dezertního červeného vína
- 50 g nasekaných mandlí
Postup Paštika
Postup přípravy receptu
-
Určitě použijeme bůček, z libovějšího masa by paštika byla suchá. Játra naškrábeme nebo umeleme podle zvyklostí. Špek nakrájíme na drobné kostičky. Jalovec nadrtíme. Vše kromě anglické slaniny pečlivě promícháme a necháme do druhého dne v chladnu uležet, aby se chutě propojily (ale není to nezbytně nutné).
Pak vyložíme formu plátky anglické slaniny, vložíme masovou směs, případně přikryjeme zbytkem slaniny. Do pekáčku vložíme naplněnou formu (měla jsem skleněnou zapékací mísu) s víkem nebo zakrytou alobalem, nalijeme vodu do pekáčku tak, aby sahala asi do 1/2 formy a dáme do trouby na 180°C.
Voda by měla během pečení jen jemně perlit. Pečeme 45 minut, pak odkryjeme a dopečeme. Podle potřeby přiléváme vařící vodu kolem formy, ale většinou to není třeba. Celková doba pečení je kolem 75 minut podle velikosti formy.
Paštika během pečení zmenší objem a kolem se vytvoří šťávička, která při chladnutí zrosolovatí. Pečeno je, když doprostřed zapíchneme špejli a vytéká čirá voňavá šťáva.
Necháme vychladnout, vyklopíme, nakrájíme a podáváme s brusinkami nebo rybízem ála brusinky a čerstvým pečivem.