Beef Stroganov podle Vodoucha

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

400 g svíčkové (vysokého roštěnce apod.)
4 šalotky nebo 2 cibule
100 g žampionů
4 kyselé okurky
250 ml zakysané smetany
50 ml koňaku nebo vodky (v nouzi i kvalitní rum)
1 lžíci pikantní hořčice (dijonská nebo hrubozrnná)
1 lžíci posekaných kaparů
2 lžíce konzervovaných rajčat posekaných nebo rajčatového pyré
2 lžíce olivového oleje
50 g másla
lžíce cukru
sůl
mletý pepř podle potřeby
bobkový list

Postup přípravy receptu

  1. Na pánvi rozpálíme olej s máslem a přidáme na delší nudličky pokrájené maso. To necháme před samotnou přípravou odpočívat hodinu při pokojové teplotě. Restujeme na prudkém ohni a volíme dostatečně velkou pánev, aby ta která nudle:-))) měla svoje místo. Jinak bychom nerestovali, nýbrž dusili a to opravdu nechceme. Maso osolíme a opepříme. Kdo umí, prohazuje v pánvi. Kdo ne, jako já, vezme do ruky vařečku. Tento proces trvá asi 10 - 15 minut. Záleží na tom, jak moc posvátná kráva či býk, byli.

  2. Když máme masko měkké, vlijeme do pánve alkohol, trochu pánev nahneme na stranu k plameni (u elektrických vařičů to půjde asi špatně, to si nejsem jistá:-))))), a jenom se modlíme, ať nemusíme volat 156:-))) Klíííd, za minutku je po požáru, a zbude jen krásná vůně. Nyní maso děravou lžící vyjmeme z pánve a odložíme stranou. Nejlépe do tepla.

  3. Cibule a očištěné žampiony nakrájíme na čtvrtky nebo osminky... na velikosti záleží. Vhodíme do pánve na výpeček od masa. Krátce restujeme, přidáme cukr a necháme jemně karamelizovat.

  4. Poté přidáme hořčici, rajčatové pyré a půl kelímku smetany. Promícháme, přidáme maso, nakrájemé kapary, na větší kousky pokrájené okurky a bobkový list. Opět promícháme, můžeme podlít trochou vody nebo vývaru a pod poklicí dusíme ještě chvilku.

  5. Podle chuti dosolíme. Než úplně odstavíme z ohně, přidáme zbytek smetany a krátce provaříme. Podáváme s rýží, těstovinou nebo opékaným bramborem. My jsme měli tarhoňu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!