Panenka ve slanině s žampionovo-smetanovou omáčkou
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- Maso:
- 0,5 kg vepřové panenky
- 15 dkg anglické slaniny
- 1 kelímek plnotučné hořčice
- sůl
- pepř
- Omáčka:
- 10 menších žampionů
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- máslo
- drcený kmín
- 1 12% smetana
- hrnek mléka
- 2 PL bramborového škrobu
- sůl a pepř na dochucení
Postup Panenka ve slanině s žampionovo-smetanovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Panenku očistím, osolím, opepřím, celou potřu hořčicí a zabalím do slaniny. Dám do pekáčku, vyloženým pečicím papírem, malinko podliji vodou a dám péct na 200 stupňů. Panenka se peče cca 1 hodinu.
Do hrnce nakrájím na jemno cibuli a česnek. Pokud vám zbyla anglická slanina, můžete přidat nakrájené 2 plátky a zpěníte na másle. Až bude cibulka růžová, přidáme žampiony nakrájené na čtvrtky a posypeme kmínem. Po jejich změknutí zalijeme směs smetanou a lehce povaříme. Podle množství můžeme dolít mlékem. Zahustíme škrobem, popřípadě dochutíme. Můžeme přidat i sušenou bazalku.
Po upečení panenky ji nakrájím na 1,5 cm plátky, přidám přílohu podle svého zvážení a poliji omáčkou.