Ovocný koláč ve skle

Recepty, Moučníky

Suroviny

2-3 hrnky ovoce podle chuti
3/4 hrnku polohrubé mouky
1/4 hrnku hnědého cukru
lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
70-100 g másla
4 zavařovací skleničky ovoce(obsah cca 250 ml)
zakysaná smetana (nebo tvarohový slazený krém - cokoliv podle sladkosti ovoce)

Postup přípravy receptu

  1. Ovoce, pokrájené na kousky, promíchané, nasypeme do skleniček. Lepší jsou větší kousky, já měla i lesní jahody, ostružiny, to je myslím moc drobné.

  2. Příště bych volila nakrájené zahradní jahody, třešně atd. klidně i mražené nebo okapané kompotované. Lepší to asi nebude, ale určitě hezčí. Sklenice by měla být skoro plná.

  3. V misce smícháme sypké přísady a ovoce ve sklenicích prosypeme tak, aby směs propadala mezi jednotlivými kousky a byla zároveň s ovocem. Skleničky by měly být plné tak 3 cm od horního okraje. Na obsah sklenic položíme kousek ukrojeného másla.

  4. Otevřené sklenky umístíme do vhodné nádoby - třeba do dortové formy, můžeme kolem obsypat třeba fazolemi nebo zmačkaným alobalem, abyste měli jistotu, že se nezvrhnou. Mně se vešly do formy na biskupský chlebíček.

  5. Pečeme asi 40-45 minut na 160°C. Máslo přestane bublat a úplně se vsákne. Necháme vychladnout, doplníme zakysanou smetanou (na 4 skleničky jsem rozdělila malý kelímek neslazené zakysanky) uzavřeme víčkem a uložíme do lednice.",


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!