Ovocný koláč ve skle
Recepty, MoučníkySuroviny
- 2-3 hrnky ovoce podle chuti
- 3/4 hrnku polohrubé mouky
- 1/4 hrnku hnědého cukru
- lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 70-100 g másla
- 4 zavařovací skleničky ovoce(obsah cca 250 ml)
- zakysaná smetana (nebo tvarohový slazený krém - cokoliv podle sladkosti ovoce)
Postup Ovocný koláč ve skle
Postup přípravy receptu
-
Ovoce, pokrájené na kousky, promíchané, nasypeme do skleniček. Lepší jsou větší kousky, já měla i lesní jahody, ostružiny, to je myslím moc drobné.
Příště bych volila nakrájené zahradní jahody, třešně atd. klidně i mražené nebo okapané kompotované. Lepší to asi nebude, ale určitě hezčí. Sklenice by měla být skoro plná.
V misce smícháme sypké přísady a ovoce ve sklenicích prosypeme tak, aby směs propadala mezi jednotlivými kousky a byla zároveň s ovocem. Skleničky by měly být plné tak 3 cm od horního okraje. Na obsah sklenic položíme kousek ukrojeného másla.
Otevřené sklenky umístíme do vhodné nádoby - třeba do dortové formy, můžeme kolem obsypat třeba fazolemi nebo zmačkaným alobalem, abyste měli jistotu, že se nezvrhnou. Mně se vešly do formy na biskupský chlebíček.
Pečeme asi 40-45 minut na 160°C. Máslo přestane bublat a úplně se vsákne. Necháme vychladnout, doplníme zakysanou smetanou (na 4 skleničky jsem rozdělila malý kelímek neslazené zakysanky) uzavřeme víčkem a uložíme do lednice.",