Ovocný koláč s drobenkou bez lepku, mléka a vajec

Recepty, Moučníky

Suroviny

400 g bezlepkové mouky (Doves Farm samokypřící)
100 g cukru
1 prášek do pečiva
1/2 lžičky xanthanu nebo guaru
šťáva a kůra z 1/2 citronu
3 lžíce oleje
375 ml vody
ovoce:
rybíz
meruňky
jahody
švestky…)
na drobenku:
6 lžic pohankové mouky
4 lžíce třtinového cukru
2 pl stelly (rostlinného margarínu bez obsahu mléčných složek)

Postup přípravy receptu

  1. Do hlubší mísy odměříme sypké suroviny a lehce je promícháme. Přidáme tekutiny a elektrickým šlehačem nebo metličkou umícháme ne příliš řídké těsto. Rozetřeme jej na plech vyložený pečicím papírem, poklademe drobně pokrájeným ovocem a posypeme drobenkou, kterou připravíme z pohankové mouky, cukru a margarínu. Pečeme při 160°C asi 30 minut, až začnou okraje koláče růžovět. Hotový koláč necháme krátce vychladnout a poté jej vyndáme z plechu, aby se odspodu nezapařil. Do drobenky můžeme přidat 1 lžíci jemně sekaných mandlí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!