Ovocný koláč s drobenkou bez lepku, mléka a vajec
Recepty, MoučníkySuroviny
- 400 g bezlepkové mouky (Doves Farm samokypřící)
- 100 g cukru
- 1 prášek do pečiva
- 1/2 lžičky xanthanu nebo guaru
- šťáva a kůra z 1/2 citronu
- 3 lžíce oleje
- 375 ml vody
- ovoce:
- rybíz
- meruňky
- jahody
- švestky…)
- na drobenku:
- 6 lžic pohankové mouky
- 4 lžíce třtinového cukru
- 2 pl stelly (rostlinného margarínu bez obsahu mléčných složek)
Postup Ovocný koláč s drobenkou bez lepku, mléka a vajec
Postup přípravy receptu
-
Do hlubší mísy odměříme sypké suroviny a lehce je promícháme. Přidáme tekutiny a elektrickým šlehačem nebo metličkou umícháme ne příliš řídké těsto. Rozetřeme jej na plech vyložený pečicím papírem, poklademe drobně pokrájeným ovocem a posypeme drobenkou, kterou připravíme z pohankové mouky, cukru a margarínu. Pečeme při 160°C asi 30 minut, až začnou okraje koláče růžovět. Hotový koláč necháme krátce vychladnout a poté jej vyndáme z plechu, aby se odspodu nezapařil. Do drobenky můžeme přidat 1 lžíci jemně sekaných mandlí.