Ovarová polévka s quinoou

Recepty, Polévky

Suroviny

vepřový vývar z kolene, ovarové plece...
kořenová zelenina: mrkev, celer, petržel
cca150 g quinoy
sůl
pepř mletý
česnek
petrželka, pažitka nebo celerová nať
brambory - nejsou nutné

Postup přípravy receptu

  1. Na polévku použijeme vývar, například ze silvestrovského ovaru, který jsme vařili dle vlastních zvyklostí. Já přidávám do vody k masu menší cibuli s vrchní slupkou, nové koření, pepř celý, sůl, rozmáčknutý větší stroužek česneku a kořenovou zeleninu, kterou nevařím po celou dobu vaření ovaru.

  2. Do přecezeného vývaru pokrájíme část zeleniny, kdo nerad větší kousky, může jí rozmačkat vidličkou. Přidáme i trochu masa z ovaru, dochutíme solí, pepřem a česnekem. Kdo chce, může polévku doplnit o jednu nebo dvě na kostičky pokrájené brambory, které nechá uvařit ve vývaru doměkka.

  3. Quinou, kterou nejprve propláchneme studenou vodou, necháme 5 - 10 minut ve studené vodě namočenou. Vodu slijeme a v poměru jeden díl quinoy a dva díly vývaru (používám vývar pro lepší chuť, ale dá se použít i osolená voda s bylinkami, česnekem...) vařím od bodu varu cca 15 minut, to stihne quinoa vstřebat všechen vývar a zaklopenou ji nechám po odstavení ještě asi 5-10 minut dojít.

  4. Horkou polévku naléváme do talířů, dozdobíme bylinkami dle chuti, pokud jsme je nedali nakonec vaření do vývaru.

  5. Quinou si každý může nabrat sám dle chuti, nebo ji přidáme do ovarové polévky rovnou, to záleží na chuti každého.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!