Ořechový krémový dort

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
7 vajec
200 g moučkového cukru
100 g polohrubé mouky
80 g mletých ořechů
40 g piškotů (nadrtit)
2 lžičky prášku do pečiva
Kávový krém:
1 vanilkový pudink
1/4 l mléka
3 lžíce silné černé kávy
300 g másla
150 g moučkového cukru
rybízová marmeláda
Na ozdobení:
200 g másla
120 g moučkového cukru
kakao
1 čokoláda na vaření
30 g ztuženého tuku
mleté ořechy

Postup přípravy receptu

  1. Korpus: Suché přísady krom cukru nasypeme do mísy a smícháme. Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, postupně zlehka vmícháme sypkou směs, dobře promícháme a nalijeme do tukem a moukou vysypané formy. Upečeme ve středně vyhřáté troubě. Upečený dort necháme zchladnout, vyklopíme, necháme odpočinout a potom rozřízneme na tři pláty a plníme krémem.

  2. Krém: z mléka a pudingového prášku uvaříme puding, po odstavení přidáme po lžících černou kávu a mícháme do vychladnutí. Máslo s práškovým cukrem utřeme do pěny a pak po lžících zašleháme pudink.

  3. Spodní plát pokapeme černou kávou, potřeme tenkou vrstvou marmelády a na ni natřeme krém. Na krém položíme druhý plát a vše opakujeme a položíme třetí plát, který jsme pokapaly kávou před položením na krém. Trochu krému necháme na potření celého povrchu. Dort potřeme krémem, vrch i boky a dáme na dvě hodinky ztuhnout.

  4. Dohotovení: ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu na vaření s tukem, polijeme jen vrch dortu, boky obalíme mletými ořechy a opět necháme ztuhnout.

  5. Zdobení: Máslo vyšleháme s cukrem do pěny, rozdělíme na poloviny a jednu obarvíme kakaem. Dort po ztuhnutí libovolně ozdobíme máslovým krémem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!