Ořechovo-jahodové tajemství
Recepty, MoučníkySuroviny
- Piškot:
- 3 vejce
- 120 g krystalového nebo krupicového cukru
- 120 g hladké mouky
- 1 lžíce oleje
- 1 rovná lžička prášku do pečiva
- Ořechovo-sněhový piškot:
- 4 bílky
- 150 g moučkového cukru
- 150 g mletých vlašských ořechů (nebo lískových ořechů, mandle)
- 2 šlehačky na šlehání Rama Cremefine nebo jiná na šlehání + 1 ztužovač šlehačky
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžíce moučkového cukru
- trochu ušlehané bílé šlehačky si necháme na zdobení (před přidáním kakaa)
Postup Ořechovo-jahodové tajemství
Postup přípravy receptu
-
Vejce vyšleháme s cukrem do tuhé husté pěny. Zamícháme po částech olej, prošleháme a nakonec po částech lehce zamícháme mouku promíchanou s práškem do pečiva. Pečeme na pečícím papíře asi 10 min na 180°C.
Bílky vyšleháme na tuhý sníh, potom přidáváme po částech cukr a zase zašleháme. Do tuhého sněhu lehce zamícháme ořechy.
Pečeme na pečícím papíře asi 25 min na 140-150°C (povrch musí být nahnědlý a papír s upečeným piškotem se odchýlí od stěn plechu).
Z obou vychladlých piškotů opatrně sloupneme papíry (ořechové je křehčí, můžeme rozkrojit na papíře a potom teprve každou polovinu sundat samostatně) a rozřízneme na poloviny.
Vrstvíme: světlý díl, slabá vrstva našlehané kakaové šlehačky, plátky jahod, šlehačka, ořechový plát, šlehačka + jahody + šlehačka, poslední ořechový plát, šlehačka + jahody + šlehačka a končí opět světlý piškot.
Celé potřeme zbylou šlehačkou a ozdobíme dle vlastní fantazie kousky jahod. Necháme v ledničce ½ - 1 hodinu odpočinout.