Opravdu dobrý guláš
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 650 g hovězího masa – krk, kližka, karabáček, vše z býčka
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku – jemně nasekáme
- 1 sladká červená paprika
- 50 g sádla
- 100 g krájených rajčat – z konzervy
- 2 lžičky sladké papriky
- 2 lžičky majoránky
- 2 lžičky kmínu
- sůl
- pepř
- 2 lžičky hladké mouky
- 750 ml hovězího vývaru
- voda
Postup Opravdu dobrý guláš
Postup přípravy receptu
-
Na rozpuštěném sádle opečeme na kostky nakrájené maso. Povrch masa se musí zatáhnout, minimálně, pokud se některé kousky opečou víc, jedině dobře. Pak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a nadrobno nakrájenou papriku, restujeme, aby cibulka zesklovatěla. Je dobré směsí masa a cibule míchat. Restujeme asi tak 6 až 8 minut.
Přidáme nasekaný česnek, promícháme a přidáme krájená rajčata i se šťávou. Zalijeme trochou vývaru (nebo vody), zakryjeme a necháme dusit 15 minut. Potom přidáme mletou papriku, kmín a část vývaru. Dusíme dalších 15 minut.
Osolíme, opepříme, podle potřeby přilijeme vývar i vodu (záleží na tom, jakou konzistenci guláše chceme mít). Dusíme na mírném ohni ještě 60 minut. V závěru rozmícháme hladkou mouku s vodou a vlijeme do omáčky. Promícháme a chvíli provaříme. Zakryté ještě necháme na vypnutém vařiči dojít.
Podáváme s houskovým knedlíkem, chlebem, dalamánkem, těstovinami nebo bagetkou.