Opečánky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 6 nožiček silných párků
- 1 balíček listového těsta - 3 plátky
- 6 plátků Ementálu
- 6 plátků slaniny
- máslo na pomašlovaní
- grilovací koření
Postup Opečánky
Postup přípravy receptu
-
Plátek listového těsta rozdělíme na dvě poloviny. Jednu vezmeme a vyválíme tak, aby se do něj vešel párek na délku a také tak, abychom párek těstem obtočili přibližně 1,5krát.
Párek obtočíme plátkem ementálu, plátek slaniny rozkrojíme na půl a položíme vedle sebe na párek a sýr.
Ovinutý párek položíme na pruh vyváleného těsta a zavineme stejně jako štrůdl. Zamáčkneme špičky, aby nevytekl sýr.
V hrníčku necháme rozpustit kousek másla a smícháme se dvěma čajovými lžičkami grilovacího koření. Touto mašlovádou potřeme těsto na párcích ze všech stran.
Máslem vymažeme i misku do remosky, ve které budeme péct. Vložíme zámotky a pečeme cca 20 minut, v průběhu pečení ještě 2x pomašlujeme. Až budou mít zámotky krásnou růžovohnědou barvu, můžeme je vyndat - je důležité hotové Opečánky po vyndání ještě jednou jemně přetřít máslem.