Obyčejná vánočka
Recepty, MoučníkySuroviny
- 25 dkg hladké mouky
- 20 dkg polohrubé mouky
- 2,5 dl mléka
- 3 dkg kvasnic
- 3 žloutky
- 12,5 dkg másla
- 8 dkg cukru krupice
- špetka soli
- citrónová kůra
- mandle, rozinky v rumu, citronát
Postup Obyčejná vánočka
Postup přípravy receptu
-
Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl. K mouce nalijeme vlažné mléko, přidáme lžíci cukru a kvasnice. Necháme vzejít kvásek.
Přidáme zbytek cukru, žloutky, rozpuštěné máslo, strouhanou citronovou kůru. Mísíme, až se těsto nechytá mísy. Používám ruční šlehač s háky. Pokud je těsto pořád vlhké, jemně poprášíme moukou.
Těsto necháme kynout. 2x při vykynutí vařečkou nebo šlehačem zpracujeme na menší objem. Mandle, rozinky a citronát zpracujeme do vykynutého těsta.
Těsto dáme na desku, rozdělíme na 9 stejných dílů. Spodní část spleteme ze 4 pramenů, střední část ze 3 pramenů a horní ze dvou. Na plech s pečícím papírem přeneseme každou část a vánočku sestavíme na plechu. Můžeme zajistit špejlemi. Vánočku přikryjeme utěrkou, bude kynout, než se nahřeje trouba.
Troubu nastavíme na 180 °C, když má trouba časovač, 15 minut. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi nebo ořechy a dáme péct. 15 minut. Potom teplotu snížíme na 160°C. Když začíná hřbet vánočky tmavnout, přikryjeme alobalem. Pečeme 20 minut. Ke konci pečení sundáme alobal a potřeme zbytkem vajíčka, aby měla vánočka stejnoměrnou barvu. Necháme péct. Zkusíme párátkem nebo špejlí, jestli je hotová.