Obrácený švestkový koláč s krémem
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1 kg švestek (vypeckovaných)
- cukr krystal
- vanilkový cukr
- máslo
- Těsto:
- 5 vajec
- 25 dkg cukru krupice
- 25 dkg polohrubé mouky
- 7,5 lžic oleje
- 7,5 lžic vody (teplé)
- 1/2 prášku do pečiva
- Krém:
- 1 litr mléka
- 3 vanilkové pudinky
- 1/2 kostky másla
- 1 vanilkový cukr
- trochu rumu
- cukr (podle chuti)
Postup Obrácený švestkový koláč s krémem
Postup přípravy receptu
-
Plech vyložíme pečícím papírem, hodně pomažeme máslem a vysypeme cukrem. Švestky rozpůlíme, nakrájíme na měsíčky a hustě poklademe na pocukrovaný papír, podle kyselosti švestek ještě posypeme cukrem.
Žloutky ušleháme s cukrem do pěny, pak přikapáváme olej a teplou vodu. Přidáme mouku, smíchanou s práškem do pečiva a opatrně vmícháme ušlehaný sníh z bílků.
Těsto rozetřeme na švestky a dáme do předehřáté trouby. Pečeme na 180°C asi 30 minut. Po upečení necháme chvíli vychladnout a obrátíme na druhý plech, aby byly švestky nahoře a opatrně sundáme pečící papír. Můžeme ještě posypat vanilkou.
Z mléka, pudinkových prášků, vanilky a rumu uvaříme hustý pudink a do horkého zašleháme máslo. Necháme trochu vychladnout a rozetřeme na koláč.