Obrácený švestkový koláč s krémem

Recepty, Moučníky

Suroviny

1 kg švestek (vypeckovaných)
cukr krystal
vanilkový cukr
máslo
Těsto:
5 vajec
25 dkg cukru krupice
25 dkg polohrubé mouky
7,5 lžic oleje
7,5 lžic vody (teplé)
1/2 prášku do pečiva
Krém:
1 litr mléka
3 vanilkové pudinky
1/2 kostky másla
1 vanilkový cukr
trochu rumu
cukr (podle chuti)

Postup přípravy receptu

  1. Plech vyložíme pečícím papírem, hodně pomažeme máslem a vysypeme cukrem. Švestky rozpůlíme, nakrájíme na měsíčky a hustě poklademe na pocukrovaný papír, podle kyselosti švestek ještě posypeme cukrem.

  2. Žloutky ušleháme s cukrem do pěny, pak přikapáváme olej a teplou vodu. Přidáme mouku, smíchanou s práškem do pečiva a opatrně vmícháme ušlehaný sníh z bílků.

  3. Těsto rozetřeme na švestky a dáme do předehřáté trouby. Pečeme na 180°C asi 30 minut. Po upečení necháme chvíli vychladnout a obrátíme na druhý plech, aby byly švestky nahoře a opatrně sundáme pečící papír. Můžeme ještě posypat vanilkou.

  4. Z mléka, pudinkových prášků, vanilky a rumu uvaříme hustý pudink a do horkého zašleháme máslo. Necháme trochu vychladnout a rozetřeme na koláč.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!