Nízkokalorické plněné cuketky s bylinkami
Recepty, Dietní receptySuroviny
- 5 soudkovitých cuketek
- 150 g bulguru
- 1/2 větší červené papriky
- 3 stroužky česneku (viz tipy a triky)
- svazek čerstvého tymiánu (aby z něj byly tak 4 a 1/2 lžičky lístků)
- větvička čerstvého rozmarýnu
- 6 lístků čerstvé šalvěje
- 1 lžička kvalitního slunečnicového oleje
- sůl podle chuti
Postup Nízkokalorické plněné cuketky s bylinkami
Postup přípravy receptu
-
Do menšího hrnce s těžkým dnem nalijte vodu a přidejte 3 stroužky česneku, větvičku rozmarýnu, šalvěj a asi 1/3 tymiánu.
Dejte vařit na mírný plamen, aby bylinky pořádně ochutily vodu, než začne vřít.
Poté do ní přisypte bulgur a vařte 15 minut do změknutí.
Cuketky pořádně omyjte, seřízněte jim vršky a vydlabejte dužinu. Nakrájejte ji na malé kousky (viz tipy a triky).
Papriku zbavte semínek a nakrájejte na drobné kostičky.
Rozpalte pánev s těžkým dnem a nepřilnavým povrchem a vlijte na ni 1 lžičku slunečnicového oleje.
Vsypte do ní papriku a smažte 2 minuty, aby mírně změkla.
Přidejte nakrájenou cuketu a asi 10 minut společně smažte. Poté přidejte 3 lžičky čerstvých lístků tymiánu i 2 lžíce vývaru z bulguru a ještě 2 minuty společně duste pod pokličkou.
Odstavte z ohně.
Zapněte si troubu na 180°C.
Jakmile je bulgur uvařený, slijte vodu a vyjměte bylinky i česnek.
Uvařené stroužky česneku nakrájejte na malé kousky a přidejte společně s uvařeným bulgurem do cuketové směsi.
Náplň osolte podle chuti a upěchujte do vydlabaných cuket.
Ty vložte do hlubšího pekáčku, podlijte je šálkem vody, přikryjte alobalem a vložte do rozpálené trouby na půl hodiny.
Pak sundejte alobal a ještě 5 minut dopékejte odkryté.