Nevařený jitrocelový sirup
Recepty, NápojeSuroviny
- jitrocel kopinatý (ten s dlouhými listy) trhá se od května do září
- tmavý cukr nebo med
- sklenice se šroubovacím uzávěrem
Postup Nevařený jitrocelový sirup
Postup přípravy receptu
-
Listy jitrocele omyjeme a natrháme na malé kousky.
Do čisté a vroucí vodou vypařené šroubovací sklenice natlačíme cca 1cm vrstvu natrhaných lístků jitrocele, zasypeme cukrem nebo zalijeme medem a opět natlačíme lístky jitrocele.
Opakujeme, dokud není sklenice plná, poslední vrstva je cukr nebo med.
Sklenici uzavřeme a necháme 10 dní stát na teplém místě (ne na přímém slunci).
Po deseti dnech sirup slijeme, listy vymačkáme a vyhodíme.
Skladujeme v lednici. Z 1l sklenice dostanete cca 400 ml sirupu.