Netradiční tvarohový koláč s okénky místo mříží
Recepty, MoučníkySuroviny
- 200 g polohrubé mouky cukru
- 2 lžičky vanilkového cukru
- 1 vejce
- 125 g másla
- náplň:
- 500 g měkkého tvarohu
- 100 g moučkového cukru
- 1 vejce
- jemně strouhaná citrónová kůra
- maliny
- višně (ostružiny, borůvky)
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 125 g moučkového cukru
Postup Netradiční tvarohový koláč s okénky místo mříží
Postup přípravy receptu
-
Mouku promíchejte s kypřicím práškem a oběma druhy cukru (moučkový s vanilkovým), přidejte rozklepnuté celé vejce, na kostky nakrájené tuhé máslo a vše rychle zpracujte v robotu do podoby tužšího těsta, jež uložíte po krátkém prohnětení na válu zabalené ve fólii do chladu (cca 30 minut).
Mezitím připravte náplň:
Tvaroh smíchejte s cukrem, přidejte rozklepnuté celé vejce, strouhanou citrónovou kůru a vše propracujte. Zchladlé těsto rozdělte na 2 díly a z jednoho (může být o trochu větší) vypracujte obdélníkový plát cca 25 x 30 cm, jenž uložíte na plech s listem papíru na pečení. Na povrch plátu rozetřete tvarohovou náplň a povrch uhlaďte špachtlí.
Z druhého dílu těsta vypracujte na pomoučeném válu opět obdélníkový plátek a radýlkem ho rozdělte na širší proužky, jež opatrně přenesete na základ koláče a složíte z nich pohlednou mřížku.
Do středu či rohu každého okénka uložte po višni s malinou, ostružinou či borůvkou a vše v troubě vyhřáté na 175 °C, pečte (cca 25 až 30 minut). Povrch tvarohové náplně nenechte příliš zezlátnout, spíše by měla být pěkně žlutá! Upečený zchladlý koláč rozdělte na řezy v podobě jednotlivých okének, jež poprášíte moučkovým cukrem.