Nepravý šoulet z hrachu a pohanky (bezlepkový)
Recepty, LuštěninySuroviny
- 300 g sušeného hrachu (zelený nebo žlutý, případně i loupaný půlený)
- 1 hrnek pohanky (pohankové kroupy)
- kostka zeleninového bujonu
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička majoránky
- sůl
- pepř
- 3 velké cibule
- olej
Postup Nepravý šoulet z hrachu a pohanky (bezlepkový)
Postup přípravy receptu
-
Hrách přes noc namočíme, druhý den vodu vyměníme za čerstvou a v té hrách uvaříme doměkka (cca 40 minut).
Pohanku propereme, zalijeme 1.5 hrnkem vody, přidáme zeleninový bujon (nebo směs bylinek a sušené zeleniny), prolisovaný česnek a majoránku a přivedeme k varu. Ihned odstavíme ze sporáku, přiklopíme pokličkou a zabalíme na 20 minut do peřin.
Cibuli pokrájíme na drobné kousky a na oleji orestujeme dozlatova.
Uvařený hrách slijeme a smícháme s pohankou, promícháme a podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Podáváme posypané osmaženou cibulkou, buď jako samostatný pokrm se zeleninovým salátem nebo jako přílohu k masu, uzenině či vajíčkům.