Nepečený citrónový cheesecake
Recepty, MoučníkySuroviny
- na korpus:
- 1 1/2 hrnku (130 g) máslových sušenek rozemletých najemno (např. Bebe)
- 5 polévkových lžic (75 g) másla rozpuštěného
- 1 čajová lžíce strouhané citronové kůry
- na citrónovou polevu a náplň:
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 1/4 (50 g) hrnku krupicového cukru
- špetka soli
- 2 polévkové lžíce (30 ml) čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 1 polévková lžíce (15 g) másla
- 1 polévková lžíce (15 ml) smetany 31%
- na náplň:
- 1/4 hrnku (60 ml) čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 2 3/4 čajové lžičky želatiny (ne želé!)
- 680 g plnotučného tvarohu (nebo smetanového sýru, např. Lučina smetanová nebo Philalphia)
- 3/4 hrnku (150 g) krupicového cukru
- špetka soli
- 1 1/4 hrnku (300 ml) smetany 31%
Postup Nepečený citrónový cheesecake
Postup přípravy receptu
-
korpus:
1. Předehřejeme troubu na 180°C.
2. Smícháme rozemleté sušenky s rozpuštěným máslem a citrónovou kůrou.
3. Dno dortové formy vel. 20 cm vyložíme pečícím papírem a směs vtlačíme na dno.
4. Pečeme v předehřáté troubě cca 5 - 8 minut, necháme zcela vychladnout.
Na citrónovou polevu a náplň:
5. V malé pánvi rozšleháme metlou vejce, žloutek, cukr a sůl. Přidáme citrónovou šťávu a na mírném ohni přivedeme za stálého míchání k varu a vaříme, dokud směs nezhoustne (bude mít konzistenci jako pudink), cca 3-4 minuty.
6. Sundáme z plotny, vmícháme máslo a smetanu.
7. Směs přelijeme přes jemné sítko (já používám sítko na čaj), abychom se zbavili jakýchkoliv hrudek. Dáme do lednice.
Náplň:
8. Do malé misky dáme 1/4 hrnku (60 ml) vymačkané citrónové šťávy. Posypeme želatinou a počkáme, dokud želatina nezměkne, cca 5 minut. Poté vložíme do mikrovlnné trouby a přivedeme k varu (cca 30 - 60 sekund - podle typu mikrovlnné trouby). Směs bude bublat a želatina se rozpustí.
9. Zamícháme vidličkou - lžičkou a odložíme stranou.
10. Ve velké míse nebo v míse kuchyňského robotu (nebo ručním mixérem) ušleháme na vyšší obrátky tvaroh s cukrem a solí dohladka, cca 5 minut.
11. Pomalu přidáme smetanu a dále šleháme až bude směs nadýchaná, cca 5 minut.
12. Přidáme želatinu a 1/4 hrnku vychlazené citrónové polevy. Řádně vyšleháme dohladka, cca 3 - 5 minut až bude náplň nadýchaná.
13. Náplň nalijeme do připraveného vychlazeného korpusu, uhladíme stěrkou.
14. Ozdobíme zbylou citrónovou polevou a to tak, že lžičkou vedeme linky polevy cca 1 cm široké, zleva doprava, odshora dolů dokud celou polevu nespotřebujeme. Následně nožem vedeme odshora dolů jemný řez, cca 5 mm hluboký a vytvoříme ozdobu.
15. Necháme vychladit v lednici, alespoň 6 - 8 hodin, ideálně přes noc.
16. Před odstraněním formy projedeme nožem po vnitřním okraji formy a oddělíme cheesecake od formy.
17. Krájíme ostrým nožem, který mezi řezy namočíme do horké vody a očistíme.