Nejoblíbenější cukeťačka (u nás)
Recepty, PolévkySuroviny
- 3 mladé malé cukety (čím víc, tím je polévka hustější)
- 3 střední brambory
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 100 g uzené slaniny
- 1 tavený smetanový sýr
- trošku oleje (na osmažení cibule)
- uzený vývar
- 3 lžičky oregana
- 1 lžička kari koření
- pepř
- 2 vejce vařená natvrdo (podle strávníků, do každého talíře půlka)
- strouhaný sýr (nemusí být)
- 1 zakysaná smetana (nemusí být)
- sůl
Postup Nejoblíbenější cukeťačka (u nás)
Postup přípravy receptu
-
Cibuli nakrájíme nahrubo, cukety na kolečka, brambory na čtvrtiny a uzenou slaninu na proužky. V hrnci na oleji orestujeme cibuli se slaninkou, po chvíli přidáme cukety, promícháme a ještě chvilku restujeme.
Pak dáme pepř, oregano, kari, zalijeme vývarem a vaříme. Když je všechno měkké rozmixujeme ručním mixerem, pak přidáme rozmačkaný česnek, do polévky dáme tavený sýr a necháme ho rozpustit vařením.
Do vypnuté polévky dáme nasekanou petrželku, na každý talíř dáme půl vajíčka a můžeme ozdobit cuketou na kolečka nakrájenou a strouhaným sýrem.
Ještě můžeme zalít zakysanou smetanou, kterou trochu našleháme s jednou naběračkou polévky (tak se nám nesrazí v polévce). Tentokrát jsem zakysanku nedávala, ale je v polévce moc dobrá a má ještě větší šmrnc.