Nej mazanec
Recepty, MoučníkySuroviny
- 600 g polohrubé mouky
- 30 g droždí
- 95 g krupicového cukru
- 1,5 vanilkového cukru
- 3 dl mléka
- 150 g rozpuštěného másla
- 4 žloutky
- špetka soli
- 75 g rozinek namočených v rumu
- 75 g mandlových lupínků nebo nahrubo posekaných loupaných mandlí
- kůra z citronu
- vejce na potření
- rum na potření (nemusí být)
Postup Nej mazanec
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve připravíme kvásek. Kvasnice rozmícháme se lžící cukru, až se rozpustí, zalijeme ohřátým mlékem (asi 1 dl), zaprášíme lžící mouky a necháme na teplém místě cca 10-15 minut vzejít.
Mouku smícháme v míse se cukrem, vanilkovým cukrem, špetkou soli, zbytkem mléka, žloutky, nastrouhanou kůrou z citronu, rozpuštěným máslem a vzešlým kvásek. Poté vmícháme i rozinky namočené v rumu (kdo má rád, může i do těsta přidat nahrubo sekané mandle) a necháme asi hodinu kynout na teplém místě.
Po nakynutí rozdělíme těsto na 2 bochníky. Položíme je na plech vyložený pečícím papírem, navrchu je lehce nakrojíme do kříže, potřeme vejcem, posypeme mandlovými lupínky nebo nahrubo posekanými mandlemi a pečeme asi 30 minut při 170 stupních Celsia. Po vyndání z trouby můžeme ještě horké pomašlovat rumem pro lepší chuť a vůni.