Nedělní škvarkové pagáče
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 500 g hladká mouka
- 250 g mleté škvarky
- 50 g olej
- 2 žloutky
- 3 KL soli
- 1/2 KL pepř (lze vynechat, podle chuti)
- 200 ml zakysaná smetana
- 30 g čerstvé droždí
- 100 ml mléko
- 1/2 KL cukru (na oživení droždí)
- na potření 1 necelé vejce
Postup Nedělní škvarkové pagáče
Postup přípravy receptu
-
Droždie oživíme v osladenom vlažnom mlieku.
Spracujeme všetky suroviny vrátane droždia s mliekom, dostaneme vláčne cesto, prikryjeme utierkou a necháme v teple kysnúť, kým nezdvojnásobí objem.
Po vykysnutí cesto vyklopíme, rozvaľkáme na hrúbku prsta, nožom mriežkujeme povrch.
Pokrájame na štvorce alebo vykrajujeme okrúhle tvary, kladieme na pečiaci papier. Necháme ešte stáť asi 15 minút.
Potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Vyhrejeme rúru na 200 stupňov a pečieme cca 15 minút.