Modré rohlíky se špaldou

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

230-240 g vody
lžička medu
50 g zcela změklého sádla
250 g celozrnné špaldové mouky
250 g hladké mouky
2 rovné lžičky soli
15 g čerstvého droždí
celý mák na posyp před pečením

Postup přípravy receptu

  1. Ve 100 g vody rozmícháme med, droždí a 130 g hladké mouky a tento kvásek necháme 45 minut kynout. Pak k němu přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které v míse zakryjeme a necháme 45-60 minut nakynout.

  2. Vykynuté těsto na vále propracujeme a rozdělíme na 12 stejných dílů – ze všech uděláme bulku. Po 5-7 minutách odpočinku každou bulku rozválíme a svineme do pevného rohlíku. Všechny rohlíky opatrně navlhčíme a oválíme v celém máku tak, aby byl do rohlíků vtisknutý.

  3. Uložíme je na plech s pečícím papírem nebo fólií, necháme asi 30 minut dokynout a zprudka upečeme v dobře vyhřáté troubě (230°C/12-14 minut). Snažte se rohlíky nepéct zbytečně dlouho, byly by vysušené.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!