Neapolský koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- 300 g hladké mouky
- 150 g změklého másla
- 80 g cukru moučky
- 3 žloutky
- špetka soli
- šťáva z půlky citronu
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžíce mléka
- Náplň:
- 500 g tučného tvarohu
- 200 g uvařených krup
- 150 g cukru
- 500 ml mléka
- 10 g skořice
- 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
- 4 lžíce hladké mouky
- kůra z jednoho citronu
Postup Neapolský koláč
Postup přípravy receptu
-
Z hladké mouky, másla, cukru, žloutků, citronové šťávy, prášku a mléka vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do folie a necháme v lednici asi 30 minut. Kroupy několikrát důkladně propláchneme, přendáme je do hrnce s vodou a vaříme, dokud nebudou zcela měkké. Zcedíme je a necháme vychladnout. Lepší je uvařit je třeba den předem.
V kastrůlku z mléka, žloutků, cukru, mouky a citronové kůry za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Uvařenou sundáme z kamen a necháme vychladnout. Do vychladlé kaše zašleháme tvaroh, přidáme skořici a přimícháme měkké, vychladlé kroupy. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který zlehka zapracujeme do připraveného krému s kroupami.
Z těsta vyválíme plát, který bude přesahovat i přes okraje formy. Část těsta necháme stranou na pozdější dokončení. Dno formy trošku propíchneme vidličkou. Všechnu náplň vlijeme na připravený korpus a uhladíme povrch krému. Z těsta, které nám zbylo, vyválíme placku a vykrájíme motivy, které položíme na krém. Můžeme vytvořit místo vykrájených ozdob třeba i mřížku.
Koláč dáme do předehřáté trouby a pečeme na 180 stupňů zhruba 40-50 minut. Když začne na povrchu hnědnout, přikryjeme alobalem nebo pečícím papírem. Upečený necháme vychladnout ve vypnuté troubě. S krájením je lépe počkat do dalšího dne, až úplně ztuhne.