Šrouby z kávového perníku

Recepty, Moučníky

Suroviny

200 ml instantní kávy
lžíce citrónové šťávy
žloutek
1-2 lžičky perníkového koření
70 g povolené Hery
80 g cukru
vanilkový cukr
430-460 g hladké mouky
špetka soli
21 g droždí
kandovaná citrónová kůra
bílek na potření
plátkované mandle na posyp

Postup přípravy receptu

  1. Z vody, trochy cukru, mouky a všeho droždí (vše z připraveného, odváženého množství) umícháme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout. Pak přidáme ostatní suroviny a vymísíme těsto, které necháme v teple nakynout (cca 60 minut).

  2. Vykynuté těsto propracujeme (pokud je třeba, trochu podsypeme hladkou moukou) a rozdělíme na 8 částí.

  3. Z každého uděláme bulku a necháme 10 minut odpočinout.

  4. Pak bulky rozválíme na prameny s konci tenčími než střed, prstem přidržíme uprostřed, oba konce ohneme do podkovy a zamotáme do sebe.

  5. Necháme vykynout na plechu s pečicím papírem, potřeme bílkem, můžeme ozdobit plátky mandlí a ve vyhřáté troubě upečeme (180°C/asi 20-25 min). Hotové pocukrujeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!