Šrouby z kávového perníku
Recepty, MoučníkySuroviny
- 200 ml instantní kávy
- lžíce citrónové šťávy
- žloutek
- 1-2 lžičky perníkového koření
- 70 g povolené Hery
- 80 g cukru
- vanilkový cukr
- 430-460 g hladké mouky
- špetka soli
- 21 g droždí
- kandovaná citrónová kůra
- bílek na potření
- plátkované mandle na posyp
Postup Šrouby z kávového perníku
Postup přípravy receptu
-
Z vody, trochy cukru, mouky a všeho droždí (vše z připraveného, odváženého množství) umícháme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout. Pak přidáme ostatní suroviny a vymísíme těsto, které necháme v teple nakynout (cca 60 minut).
Vykynuté těsto propracujeme (pokud je třeba, trochu podsypeme hladkou moukou) a rozdělíme na 8 částí.
Z každého uděláme bulku a necháme 10 minut odpočinout.
Pak bulky rozválíme na prameny s konci tenčími než střed, prstem přidržíme uprostřed, oba konce ohneme do podkovy a zamotáme do sebe.
Necháme vykynout na plechu s pečicím papírem, potřeme bílkem, můžeme ozdobit plátky mandlí a ve vyhřáté troubě upečeme (180°C/asi 20-25 min). Hotové pocukrujeme.