Nakládané zelí do klasického sudu

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

50 kg hlávkového zelí
1,5 kg cibule
400 g soli
2 nakladače Deko (nebo jiné)
10 bobkových listů
1 celá rostlina kopru
několik jablek
můžou být i 2-3 malé hlávky zelí (ale nemusí)

Postup přípravy receptu

  1. Kapustu (zelí) nastrúhame.

  2. Cibuľu narezanú na kolieska, soľ, nakladače a bobkové listy premiešame.

  3. Na dno súdka dáme kôpor a prikryjeme ho jedným kapustným listom.

  4. Kapustu dobre premiešame so zmesou cibule a 15 minút necháme postáť. Potom kapustu nakladáme. Kapustu nakladáme po vrstvách, každú vrstvu tĺčikom poriadne utlačíme. Do kapusty naložíme aj zopár jabĺk.

  5. Kapustu natlačíme tak, aby po naložení bola zakrytá vrstvou šťavy.

  6. Nadbytočnú šťavu odoberieme, ale kapusta musí byť zakrytá tekutinou.

  7. Na kapustu uložíme doštičky a zaťažíme kameňom. Zakryjeme a v teple necháme kysnúť.

  8. Počas kysnutia kapusta buble, akonáhle prestane bublať, je vykysnutá a uložíme ju do chladu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!