Mrkvový dort podle Eduarda
Recepty, DortySuroviny
- 4 vejce
- 100 g cukru krystal
- 160 ml slunečnicového oleje
- 1/2 čajové lžičky skořice
- 170 g hladké/polohrubé mouky (může se namíchat a nebo dát jen jednu)
- 1 prášek do pečiva
- 2 hrsti vlašských ořechů
- 250 g jemně nastrouhané mrkve
- rybízová nebo pomerančová marmeláda na promazání
- 250 ml smetany ke šlehání - 33%
- 250 g mascarpone
- 1-3 lžíce moučkového cukru
- čokoláda na vaření
Postup Mrkvový dort podle Eduarda
Postup přípravy receptu
-
Vejce, cukr a olej vyšleháme do světlé pěny.
Do vyšlehané pěny jemně vmícháme skořici, mouku, prášek do pečiva a vlašské ořechy. Jako poslední zamícháme nastrouhanou mrkev.
Těsto vylijeme do dortové formy a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 40-50 min. Zkoušíme špejlí, zda je těsto upečené. Po upečení necháme vychladnout.
Vychladlý korpus rozřízneme uprostřed, spodní část korpusu navrchu promažeme marmeládou podle chuti.
Vyšleháme smetanu do polotuha, přidáme mascarpone, 1-2 lžíce moučkového cukru a došleháme do tuha. Vyšlehanou směs natřeme na marmeládu. Část ponecháme navrch dortu.
Přiklopíme druhou polovinou korpusu a povrch namažeme zbytkem šlehačkové směsi.
Rozpustíme čokoládu. Čokoládou polijeme celý dort a rozprostřeme do krajů.
Necháme v chladu proležet do druhého dne a poté servírujeme. Když se do toho pustíte hned, nic se neděje, ale myslím, že rozležený chutná lépe.