Mrkvový dort (chlebíček, bábovka) s pomerančovou chutí
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 4 vejce L
- 320 g najemno nastrouhané mrkve
- 100 g najemno nastrouhaných vlašských ořechů (lze použít i lískové nebo pistáciové)
- 260 g hladké mouky
- 300-310 g tmavého třtinového cukru (tmavý dodá karamelovou chuť)
- 1,5 balíčku prášku do pečiva + 1 KL jedlé sody (lze vynechat)
- 240 ml rozpuštěného ghí (másla, rostlin. oleje)
- najemno nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
- 2 KL mleté skořice
- 2 KL vanilkového extraktu
- 1/2 KL soli
- Krém:
- 2 mascarpone (500 g)
- 1 zakysaná smetana (hustší)
- vymačkaná šťáva z poloviny pomeranče
- najemno nastrouhaná kůra z 1/2 pomeranče
- cukr moučka 3 PL (nebo dle chuti)
- 140 g změklého másla
Postup Mrkvový dort (chlebíček, bábovka) s pomerančovou chutí
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejte na 180°C. Formu vymažte máslem a vysypte moukou, přebytečnou odstraňte. Všechny sypké ingredience na těsto (mouku, prášek do pečiva, skořici, sodu a sůl) promíchejte v misce. Nejprve vyšlehejte v robotu vejce pokojové teploty, poté přisypte po částech cukr a šlehejte, dokud z toho nebude světlá hmota, která nebude stékat z metly. Za stálého šlehání pomalu přilévejte ghí a vanilkový extrakt. Pak ještě vmíchejte mouku a vypněte robota. Už ručně důkladně zapracujte ořechy, mrkev a pomerančovou kůru.
Hotové těsto vlijte do formy a vložte do předehřáté trouby. Pečte 35-40 minut, zkuste špejlí, zda těsto už nelepí. Vyjměte z trouby a nechte ve formě zchladnout, poté vyklopte a přendejte na mřížku zcela vychladnout.
Mezitím připravte krém. Všechny ingredience stačí důkladně umíchat ručně. Před namazáním dortu krém nechte alespoň hodinu v lednici. Po zchladnutí korpus prořízněte a namažte krémem. Přiklopte horní částí a pomažte svrchu i z boků. Je dobré potřít nejprve slabší vrstvou, nechat opět ztuhnout v lednici a pak potřít zbytkem krému. Ozdobte třeba posekanými ořechy. Nechte uležet v lednici, nejlépe přes noc, ale stačí i dvě hodiny.