Mramorová bábovka se strouhanými jablky - vláčná a rychlá

Recepty, Moučníky

Suroviny

2 sklenice (obsah 200 ml) hladké mouky
1/2 sklenice krupicového cukru
1 kypřící prášek
1 vanilkový cukr
špetka soli
citronová kůra
3 celá vejce
1/2 sklenice slunečnicového oleje
50 g rozpuštěného másla pro aroma - nemusí být
250 g nahrubo postrouhaných jablek
50 g rozinek
2 lžíce kakaa - nemusí být
100 ml mléka
(kdo má rád, může přidat posekané ořechy, skořici, rum, kousky čokolády)

Postup přípravy receptu

  1. Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle.

  2. Troubu předehřejeme na 200°C - horkovzdušnou na 180°C.

  3. Mouku smícháme v míse s kypřícím práškem, cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a solí.

  4. Přidáme olej, rozpuštěné máslo, vejce, mléko a vařečkou promícháme až se vše dobře spojí.

  5. Do těsta nakonec přidáme nastrouhaná jablka, rozinky a vše opět promícháme.

  6. Půlku těsta dáme stranou a do druhé půlky zamícháme kakao.

  7. Formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.

  8. Těsto světlé a tmavé ve formě střídáme, aby vzniklo mramorování.

  9. Bábovku pečeme 50 minut, pak špejlí vyzkoušíme zda se těsto nelepí. Pokud ano, tak ještě pár minut pečení přidáme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!