Mléčná rýže se slaným karamelem (z trouby)

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

hrnek kulatozrnné rýže
3-3,5 hrnku mléka
cca 2 lžíce cukru
vanilkový cukr
lžička másla
slaný karamel
200 g cukr krupice
50 g másla
100 ml smetany ke šlehání
1/2 ČL soli nebo podle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce vhodného do trouby dáme mléko, cukr a rýži. Hrnec přikryjeme a pečeme v troubě na 190-200 st. Občas rýži promícháme a podle potřeby doléváme mléko. Tím můžeme upravit hustotu, jestli má být rýže hustší nebo řidší. Nakonec vmícháme máslo a kdo chce, i špetku soli.

  2. Než bude rýže měkká, uděláme karamel. Do kastrolu se silnějším dnem dáme na malý plamen rozpustit cukr. Když se cukr rozpustí, přidáme máslo. Mícháme, až se vše spojí do hladké omáčky. Nakonec vlijeme smetanu a chvíli povaříme. Pak přidáme sůl podle chuti. Podáváme rýži politou karamelem a můžeme přidat ovoce.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!